Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Mate Zupanič - Švarski

Trgovina Jurija Zupaniča v Gribljah
Trgovina Jurija Zupaniča v Gribljah

Mate Zupanič – Švarski.

Rojen 17. novembra 1885 v Gribljah, umrl 27. aprila 1917 v Nimesu, Francija.

Mate Zupanič, brat bolj znanega dr. Nika Zupaniča (zgodovinar, etnolog, minister v stari Jugoslaviji) je po osnovni izobrazbi v Gribljah ob Kolpi nadaljeval šolanje na gimnaziji v Novem mestu in Karlovcu. Oče je bil uspešen vinski trgovec, ki pa v času propada vinogradništva bankrotira. Sinova, ki sta v tem času v šolah se morata vsaj začasno osamosvojiti. Niko prostovoljno odide na služenje vojaškega roka, Mate pa se zaposli na takratni (Avstro-Ogrski) davčni upravi, kot pripravnik v Črnomlju, pozneje pa je premeščen v Kamnik. Predvsem pod vplivom svojega brata Nika in jugoslovanskih idej, ki so se širile preko kulturno-politične revije Jug (na Dunaju izdajala Belokranjska študenta Niko Zupanič in medicinec Franc Derganc), odideta z novinarjem Milanom Plutom iz Gradaca v Beli krajini v Srbijo. Prelomni trenutek odhoda na Balkan je bil dogodek kronanja kralja Petra I. Karađorđevića.

V Beogradu pomaga Plutu pri izdajanju »Jugoslovanske korespondencije« (La correspondence yugoslave) v srbohrvaškem in francoskem jeziku s katero širita jugoslovansko idejo med Slovani in na zahodu. Zaradi bolezni se leta 1906 vrne domov in potem nadaljuje študij na trgovski akademiji v Pragi. Po končanem študiju dela na Moravskem, v Bosni in na koncu v Mariboru. V letu 1913 se v Srbiji dogajajo velike spremembe in se ponovno preseli v Beograd kjer dobi delo v ravnateljstvu srbskih železnic. Deloval je v okviru organizacij Slovenski jug in Triglav. Ob napadu Avstrijske vojske na Srbijo se kot prostovoljec pridruži enoti Voje Trankosića in se po okupaciji Srbije z vojsko umika skozi Albanijo. Zaradi bolezni najprej obleži v bolnišnici Rdečega križa v Valoni, nato še na otoku Vid. Ko prispe na otok Krf se zopet kot prostovoljec pridruži vojakom, ki odidejo na Solunsko fronto. Tu zboli za malarijo, nakar ga z ranjenci prepeljejo v Francijo. Najprej je nastanjen v bolnišnici Toulous, nato v Nimbsu, kjer aprila 1917 tudi umre. Posmrtne ostanke so leta 1928 prenesli na jugoslovansko pokopališče Tieu pri Parizu. Belokranjski rojak profesor na univerzah v Veliki Britaniji Janko Lavrin, ki se v tem času prav tako mudi na balkanskem bojišču, mu posveti cikel sonetov »Čas« iz zbirke »Balkanski soneti«, ki konec leta 1917 izidejo v Clevelandu, ZDA.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj