Na vsebino

Rekonstrukcija ceste v Bojanji vasi

Po 45 letih odkar je bila občinska cesta v Bojanji vasi prvič asfaltirana, so letos izvedli njeno rekonstrukcijo v dolžini 670 metrov, in sicer od priključka na državno cesto R3-663/5401 Bušinja vas - Radovica do obnovljenega asfalta pri hišni številki 56.

Naložba je stala slabih 131 tisoč evrov, od tega je bilo slabih 77.500 evrov državnih sredstev za obmejna območja, preostanek pa je primaknila Občina Metlika. Dela je opravilo podjetje KOP Brežice.

Bojanja vas je naselje ob meji s Hrvaško in spada v Krajevno skupnost Radovica. Gručasta vas se nahaja na pobočju na močno zakraselem terenu. Na jugu so polja, na vzhodu in jugu vinogradi, na severu in zahodu pa gozdovi. V bližini se nahajata Kipova in Kadiševa jama.

Ime Bojanja vas izhaja iz slovanskega imena Bojan, iz osebnega imena Bojeslav – »tisti, ki slovi po boju«. Ime naselja dobesedno pomeni »Bojanova vas«.

Med drugo svetovno vojno, leta 1942, so italijanske sile požgale vse hiše v vasi, razen štirih.

Vir: Občina Metlika, foto: Borna Miljavac Purgar

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj