Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (44)

In čeprav sva se dobro ogrela, ko je bila zima zima bela, sva kljub temu malce zbolela.

V skrbi za dobro počutje pozimi skoraj ne moremo mimo lekarne. Včasih lične steklene, porcelanaste in lesene stojnice z zdravilnimi substancami so danes zamenjale raznobarvne škatlice, a vsebina služi enakemu namenu.

Z lekarniško dejavnostjo v Metliki se je v drugi polovici 19. stoletja ukvarjal Miroslav Horaček. Njegova "Lekarna k sveti Trojici" je delovala na Gornjem (današnjem Partizanskem) trgu. Po smrti lekarnarja je vdova hišo in inventar prodala zagrebškemu lekarnarju Franju Wachi. Ta je leta 1886 lekarno, ki je ves čas nosila isto ime, preselil na Mestni trg, kjer je v ta namen zgradil novo nadstropno hišo. Zraven vhoda v lekarno je dal vzidati relief svete Trojice, ki še danes krasi pročelje stavbe.

Foto: Lekarniška vitrina s stojnicami, druga polovica 19. stoletja, Metlika (del kulturnozgodovinske zbirke stalne razstave Bela krajina v odsevu sedmih tisočletij); foto: Branko Babič.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj