Na vsebino

Kako poteka reševanje zažiganja zabojnikov?

29. marca letos smo na kabinet župana Občine Črnomelj naslovili vprašanje glede zažiganja kontejnerjev in avtobusnih postaj v okolici Črnomlja.

Takrat smo dobili naslednji odgovor:

"Spoštovani,

seznanjeni smo s situacijo, ki jo tudi ostro obsojamo. Na to temo smo v navezavi s pristojnimi institucijami in v stanju iskanja rešitev.

Lep pozdrav."

Več kot štirje meseci so mimo, "akcije" zažiganja se nadaljujejo. V letu dni je bilo povzročeno nemalo škode.

Koliko konkretno smo povprašali direktorja JP Komunale Črnomelj Sama Kavčiča:

"V letošnjem letu je zgorelo vsega skupaj 21 zabojnikov; in sicer:

14 romsko naselje Lokve,
2 romsko naselje Kanižarica,
3 Eko otok na Belokranjski cesti in
2 Eko otok Moša Pijade.

Vsi uničeni zabojniki so plastični 1100 l zabojniki (sicer različne barve), katerega cena je 260 €, oziroma 317,2 € (z upoštevanim DDV). To pa ni edini strošek, ki je nastal v zvezi z uničenjem. Potrebno je upoštevati tudi odstranitev ostankov in transport ter postavitev novih zabojnikov. Del stroškov (cca 6500 €) je pokrila občina Črnomelj iz pogodbe o vzdrževanju EKO otokov, preostanek je še »v zraku«.

Poleg zamenjave posod ter obvezne prijave na policijo (po navadi je policija tako ali tako na kraju dogodka že pred nami), na komunali nimamo vzvodov, ki bi preprečevali takšna dejanja – seveda če govorimo o namernem požigu. Imeli smo sicer sestanek z romskim občinskim svetnikom, vendar brez pravega učinka. Po naših informacijah so že bili sestanki na občini (CSD, policija, občina, komisija za romska vprašanja), vendar uradno še nismo dobili sklepov tega sestanka.

Za naslednji teden smo sklicali sestanek* (Komunala, gasilci, policija), na katerem naj bi v prvi fazi izmenjali vse informacije ter skupaj skušali najti rešitev na ta problem.

Samo Kavčič, direktor JP Komunala Črnomelj"

*po naših (neuradnih) podatkih sestanka ni bilo, ker nanj ni bilo predstavnikov policije.

Ravnokar (18.8. ob 14.20) smo s Policijske uprave Novo mesto prejeli dopis, ki ga objavljamo v celoti:

"Navedbo v celoti zavračamo saj je bil 8. 8. 2022 na sestanku na to temo, ki je potekal v prostorih JP Komunala Črnomelj, prisoten pomočnik načelnika PP Črnomelj. Poleg predstavikov JP Komunala Črnomelj je bil na sestanku tudi predstavnik PGD Črnomelj. Dogovorili so se o skupnem sodelovanju pri reševanju omenjene problematike in možnostih ukrepanja ter aktivnostih za preprečevanje požigov.

Policisti PP Črnomelj so se v vseh primerih, ko so bili obveščeni o požarih odzvali in izvedli vse aktivnosti v skladu s svojimi pristojnostmi. Med preiskavo kaznivega dejanja požiga so odkrili storilca in o dejanju s poročilom seznanili pristojno tožilstvo, saj je bil storilec otrok. O tem so obvestili tudi starše otroka in pristojni center za socialno delo.

Policisti nadaljujejo s preiskavami posameznih požigov in intenzivnimi aktivnostmi z namenom preprečevanja požigov zabojnikov."

Poleg naštetih stroškov pa so tukaj še stroški gasilskih intervencij:

"Gasilci PGD Črnomelj smo dvanajstkrat intervenirali na požarih kontejnerjev in požarih avtobusnih postajališč v mestu Črnomelj in romskem naselju Lokve. Na intervencijah smo opravili 45,16 ur, kar pomeni, da ocenjeni stroški za prej omenjene intervencije po ceniku Gasilske zveze Slovenije znašajo 1.797,73 €. PGD Črnomelj je za opravljanje javne gasilske službe financirano s strani Občina Črnomelj, na podlagi pogodbe o opravljanju lokalne javne gasilske službe.

Matjaž Vardjan, poveljnik PGD Črnomelj, gasilski častnik I. stopnje"

Občini Črnomelj smo poslali te podatke z vprašanjem: "Kaj delajo pristojne službe in na kakšen način se rešuje ta težava? Kako iščete rešitve?"

Odgovor smo prejeli včeraj:

"Spoštovani,

s pristojnimi institucijami, kakor ste tudi sami že izvedeli, si prizadevamo za prenehanje vandalizma, vendar pravih pristojnosti na tem področju občina nima, ima jih policija. Gre za vandalizem romske populacije, ki povzroča preglavice tudi samim Romom. S PU Črnomelj smo v stalni komunikaciji in želimo si, da se omenjeno početje zaustavi ter se povzročitelje tudi primerno kaznuje. Na PU Črnomelj so nam zagotovili, da zadevo obravnavajo prednostno.

Skupaj s komunalo preučujemo tudi možnosti spremembe načina zbiranja odpadkov, kar bi zadevno dogajanje preprečilo. O tem bo javnost pravočasno obveščena.

Lep pozdrav.

Kabinet župana"

29. marca smo vprašanje glede požigov poslali Centru za socialno delo v Črnomlju, Generalni policijski upravi v Ljubljani, Policijski upravi Novo mesto in Policijski postaji Črnomelj.

Po dobrih štirih mesecih od naštetih nismo prejeli niti enega odgovora.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj