Na vsebino

Jih bodo pristojni uslišali?

Mejni prehod Žuniči
Mejni prehod Žuniči

Prebivalci Žuničev in okoliških vasi že dalj časa opozarjajo na prekratek obratovalni čas tamkajšnjega mejnega prehoda za obmejni promet. Ta je sedaj odprt od 8. do 20. ure, krajani pa bi želeli, da bi bil obratovalni čas primerljiv z ostalimi belokranjskimi maloobmejnimi prehodi (Krasinec, Sodevci, Radovica), ki so odprti od 5. do 23. ure.

Po mnenju krajanov se prehod zjutraj odpre prepozno in zvečer zapre prehitro. Težava je zlasti izrazita v poletnem času in še posebej za tiste prebivalce, ki vsakodnevno hodijo v službo v sosednjo državo. Ker meje ne morejo prečkati v Žuničih, so prisiljeni ubirati daljšo pot skozi mejni prehod Vinica.

Premier Marjan Šarec je ob nedavnem obisku Žuničev povedal, da morajo obratovalni čas mejnega prehoda uskladiti s Hrvaško in da bo o tem odločala mešana komisija za mejo. »Če bo možno, bomo to tudi izvedli, vsaj v poletnem času,« je dejal.

Krajane pa skrbi tudi propadanje mostu čez reko Kolpo in zaraščanje njene brežine, saj je zaradi panelne ograje, ki jo že močno prerašča trava in drugo rastlinje, dostop do reke onemogočen. Nekoč lepo in obljudeno kopališče v Žuničih tako danes sameva.

Zvočni zapis

  • - Marjan Šarec o obratovalnem času

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj