Na vsebino

Janez Stariha se je rodil na današnji dan

Na današnji dan pred 196 leti se je rodil Janez Stariha, pomembni Belokranjec, med drugim zaslužen tudi za izgradnjo mostu čez reko Kolpo pri Vinici. Njegovo življenje in delo je bilo dolga leta Belokranjcem precej neznano. O njem je v članku Odstiranje zabrisanega spomina v reviji Rast pisal Janez Kramarič.
Janez Stariha se je rodil 2. 2. 1821 v Gorenjcih pri Semiču očetu Janezu in materi Mariji, rojeni Krakar. Okoli leta 1825 se je družina preselila na Krupo, kjer so kupili mlin (srednji mlin). Janez Stariha mlajši se je 23. 7. 1848 v Črnomlju poročil z Marijo Černugelj iz Črnomlja 24. Po nekaj letih sta se preselila v Pribanjce na Hrvaško, kjer je Janez kupil mlin ob Kolpi. S svojo dobrodelnostjo, koretnostjo, z vzornim življenjem in s prizadevanjem za napredek kraja je postal ugleden občan. Bil je izvoljen za člana občinskega odbora Bosiljevo in to funkcijo opravljal kar 23 let. Zavzemal se je za izgradnjo mostu čez Kolpo, ki jo je bilo do takrat možno prečkati le z brodom grofa Arturja Nugenta, posestnika gospostva Bosiljevo. Imenovani sta bili komisiji s slovenske in hrvaške strani Kolpe, ki sta odločili »da se mora postaviti most čez reko Kolpo med vasema Vinica in Pribanjci pod mlinom Janeza Starihe, 45 m od tistega kraja, ki je označen na načrtu posestnika Janeza Starihe«. Občinski odbor Bosiljevo je leta 1884 zaprosil cesarski dvor na Dunaju naj Janezu Starihi podeli odlikovanje. Njihova utemeljitev je bila: »Ivan Stariha si je s svojo pošteno in neutrudno dejavnostjo, kakor tudi s svojim neutrudnim in nesebičnim delovanjem za splošno dobro našega področja, dobrodelen, zglednega moralnega in političnega zadržanja, ki živi v ugodnih materialnih razmerah, pridobil visoko mero zaupanja in spoštovanja svojih sokrajanov. To spoštovanje se je izrazilo tudi v tem, da je bil Ivan Stariha skozi 23 let vedno izvoljen v občinski odbor in v tem svojstvu je vedno imel za svojo nalogo, da poleg kar najučinkovitejšega zastopanja občinskih interesov, s skrajnim prizadevanjem, podpira tudi interese oblasti. Njegovi iniciativi in njegovim nenehnim prizadevanjem se je treba zahvaliti, da se danes gradi most preko Kolpe pri Pribanjcih, ki bo celotnemu tamkajšnjemu področju v veliko korist. Na podlagi vsega tega si dovolimo ponižno prošnjo, naj cesarsko kraljevo visočanstvo članu občinskega odbora Ivanu Starihi v Pribanjcih v priznanje njegovih zaslug, ki si ih je pridobil na področju javnih zadev, podeli zlati križec za zasluge.« Cesar Franc Jožef mu je s sklepom dne 28. 5. 1884 res podelil zlati križec za zasluge. Leta 1899 sta se z ženo vrnila v Črnomelj, kjer je že naslednje leto, 2. 6. 1900 tudi umrl.
Prvi most čez reko Kolpo pri Vinici je bil očitno zgrajen že leta 1884, naslednji pa 1902. leta. Slednji je bil leta 1944 porušen in obnovljen takoj po vojni.
Na pomembnega Belokranjca, Črnomaljca nas danes opominja mogočen nagrobnik na pokopališču v Vojni vasi. Tudi na nagrobniku je navedeno, da je tam pokopani »odlikovan z zlatim križcem«. Ob napisu sta stali dve barvni podobi, naslikani na pločevino. Nagrobnik je izdelek kamnoseka Vodnika iz Ljubljane. Janez Kramarič je že v svojem prispevku leta 2010 opozoril na pomen Janeza Starihe in njegovega nagrobnika ter si želel, da bi bil nagrobnik obnovljen in razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. V register nepremične kulturne dediščine sta na pokopališču sicer že vpisani dve enoti: cerkev Marijinega rojstva in grob Ivana Kromarja. Čez štiri leta bo minilo 200 let od rojstva velikega Belokranjca Janeza Starihe in samo upamo lahko, da bo do takrat končana tudi obnova njegovega nagrobnika.

Literatura:
Janez Kramarič, Odstiranje zabrisanega spomina, Janez Stariha, pomemben Črnomaljec in Belokranjec, v: Rast, letnik XXI, št. 3(129), julij 2010, str. 46-48.

Vir: Anita Matkovič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj