Na vsebino

Hiša dobrot Bele krajine z znakom zelene atrakcije

Direktorica Zavoda Metlika Marjetka Pezdirc s certifikatom zelene atrakcije za Hišo dobrot Bele krajine.
Direktorica Zavoda Metlika Marjetka Pezdirc s certifikatom zelene atrakcije za Hišo dobrot Bele krajine.

Slovenska turistična organizacija (STO) je danes v Bohinju pripravila že tradicionalni Zeleni dan slovenskega turizma. Na dogodku so podelili plakete prejemnikom znaka Slovenia Green, s katerim se ponaša vse več ponudnikov. Po vstopu destinacije Portorož-Piran so v zeleno shemo slovenskega turizma vključene že vse vodilne turistične destinacije.

Kot je povedala direktorica STO Maja Pak, nova slovenska turistična strategija opredeljuje vizijo Slovenije kot zelene butične destinacije z manjšim odtisom in večjo vrednostjo za vse. "Danes dokazujemo, da to vizijo dejansko živimo in jo uresničujemo," je poudarila.

Kot je pojasnila, so nacionalni program za spodbujanje zelenega turizma oblikovali pred desetimi leti. Prve znake so podelili leta 2015, danes pa se z znakom Slovenia Green ponaša že 288 destinacij in ponudnikov. Samo danes so plakete podelili 69 novim prejemnikom znakov, ki so si jih priborili v zadnjem letu dni, od prejšnjega Zelenega dneva slovenskega turizma.

Skupaj s ponovno certificiranimi destinacijami, saj je certifikat treba obnavljati vsake tri leta, so danes podelili 83 znakov. Prejelo jih je 16 destinacij, 41 nastanitev, 19 restavracij, pet atrakcij in po ena turistična agencija ter plaža. Danes se tako lahko s znaki Slovenia Green pohvali 60 destinacij, 142 ponudnikov nastanitev, 60 restavracij, štirje naravni parki, osem turističnih agencij, 12 atrakcij in dve plaži.

Belokranjsko zeleno barvo in zavezanost destinacije Bela krajina trajnostnemu turizmu je na Zelenem dnevu slovenskega turizma zastopal Zavod Metlika s Hišo dobrot Bele krajine kot zeleno atrakcijo, ki so jo opisali kot »prostor prepleten z ljudskim izročilom ter bogato tradicijo folklore, narodnih noš in belih brez«.

»Ponosni smo, da s Hišo dobrot Bele krajine prispevamo k slovenskemu zelenemu mozaiku, saj le skupaj lahko dosežemo 100-odstotno zeleno Slovenijo, turistično destinacijo po meri novodobnih, osveščenih gostov, ki znajo ceniti čisto okolje, avtentična doživetja in kulturno identiteto lokalnega okolja. Pred nami je še veliko dela in komaj čakamo, da zavihamo rokave in začnemo ustvarjati nove zelene zgodbe,« so ob tem sporočili z Zavoda Metlika.

Pak je zadovoljna, da vse več destinacij vstopa v shemo in želi v njej tudi napredovati. Kot je izpostavila, Slovenija zaradi sistematičnega razvoja trajnostnega turizma in promocije dosega tudi veliko pozornost svetovnih medijev.

Raziskave kažejo, da so turisti vse bolj okoljsko osveščeni. Tako z zeleno shemo Slovenija tudi odgovarja na nove trende oziroma na pričakovanja turistov. Ob tem velja, da je slovenska zelena shema primer dobre prakse za celotno Evropo, je poudarila direktorica STO.

Povedala je, da ves čas razmišljajo o tem, kako bi shemo še izboljšali. Tako se v prihodnjih letih obeta njena nadgradnja, s čimer bodo poenostavili način preverjanja in certificiranja članov sheme. Obenem bodo omogočiti tudi nove vpoglede v stanje posameznih destinacij in s tem v razvoj skozi čas ter v medsebojno primerjavo.

Generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dubravka Kalin je izpostavila, da je svet začel prepoznavati Slovenijo kot zeleno destinacijo, hkrati pa tudi v državi vse bolj spoznavamo, da z zelenim turizmom zmagamo vsi, tako turistični deležniki kot gostje in prebivalci. Prepričana je, da bodo z uvedbo trajnostnih praks namreč tudi prebivalci lažje sprejemali obremenitve, ki jih turizem prinaša.

"Nesporno je, da bomo moral pri uvajanju takšnih praks in pristopov še marsikaj postoriti, predvsem na osveščanju in komuniciranju, pa tudi pri spodbudah," je dejala Kalin. Vesela pa je, da se v Sloveniji na področju trajnostnega razvoja že dogaja učinek snežne kepe, saj se vse več destinacij in ponudnikov odloča za to usmeritev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj