Na vsebino

Četrtkovo dogajanje v Dragatušu v besedi in sliki

Drugi dan prvega festivala Na dragatuškem placu se je v popoldanskih urah začel z ustvarjalno delavnico, ki so jo za majhne in velike pripravili v sodelovanju s Hišo Sadeži družbe Črnomelj.

V večernih urah pa je Krajinski park Lahinja organiziral dva dogodka. V Kulturnem domu Dragatuš so tako odprli slikarsko razstavo lokalnih ustvarjalcev. Nada Moravec, Matej Metež in Anja Pešelj so v pogovoru z Gregorjem Šmalcljem predstavili svoja dela ter povedali, kaj jih navdihuje pri njihovem umetniškem ustvarjanju.

Na ogled so postavljene slike z različno motiviko. Pri delih Nade Moravec prevladuje motivika narave, nagovarja jo predvsem lepota narave. Pri Mateju Metežu prevladuje motivika raznovrstnih človekovih čustev, kar nekaj tematike je povezane z religijo. Anja Pešelj pa najraje riše akte oz. upodablja vse, kar je tesno povezano z doživljanjem človekovega telesa. Razstava bo na ogled vse dni festivala.

Dogajanje so nadaljevali s predavanjem profesionalnega harmonikarja Klemna Bojanoviča - Kema, ki je predstavil več kot 100 let staro harmoniko bandoniko. Bandonika je predhodnica diatonične harmonike – »frajtonarice«. Klemen je v zanimivem predavanju predstavil razvoj harmonike in pomen tega glasbila tako za ljudsko, ljubiteljsko kot profesionalno ustvarjanje.

Večer so ob lepem številu obiskovalcev popestrili godci Folklorne skupine Dragatuš.

Današnje dogajanje bodo v Dragatušu ob 16. uri ponovno pričeli z otroškimi delavnicami, ob 20. uri pa se bodo na koncertu predstavili Citroprekelj Bela krajina, Folklorna skupina Dragatuš, Tamburaški orkester Dobreč, Tamburaška skupina Vodomec in Dragatuški muzikanti. V soboto sledi zaključek festivala z veliko gasilsko veselico in skupino Zvita feltna.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj