Na vsebino

Zdravnikom pomagajo tudi pri iskanju stanovanja

Ob vsesplošnem pomanjkanju zdravnikov se javni zdravstveni zavodi zanje potegujejo tudi z nekaterimi ugodnostmi, kot so štipendije, ponekod pa jim ponujajo tudi stanovanja. Taka ponudba je, kot kaže, pogostejša v manjših krajih, piše portal N1.

Slovenija se že leta sooča s perečo stanovanjsko problematiko mladih, pri čemer tudi mladi zdravniki nismo izjema. Razen tistih, ki jim pri reševanju stanovanjskega problema pomagajo starši. V civilni iniciativi Mladi zdravniki Slovenije so za N1 pojasnili, da je njihovo delo specifično zaradi specializacije, ki mladega zdravnika sili v nekaj let dela in sočasnega izobraževanja bodisi v Ljubljani bodisi v Mariboru. Nekateri to rešujejo z vsakodnevnimi vožnjami, kar je zlasti ob majhnih otrocih izredno naporno, ob nočnem delu pa tudi zelo nevarno. "Urejati si nepremičnino v kraju, kjer boš živel, ter obenem plačevati najemnino v Ljubljani pa se finančno ne izide,” pravijo. Podatka, koliko mladih zdravnikov izkoristi možnost službenega stanovanja, Mladi zdravniki nimajo, prepričani pa so, da gre za izjeme.

Razlike med zdravstvenimi ustanovami so velike. Nekatere bolnišnice nimajo nobenih kapacitet, druge pa kar lepo število stanovanj. V številnih manjših zdravstvenim domovih uspešno sodelujejo z občinami ustanoviteljicami, ki ponujajo občinska stanovanja po neprofitni najemnini za zdravnike in zobozdravnike. Tudi v Zdravstvenem domu Črnomelj se trudijo na različne načine privabiti zdravniški kader. Pri tem sodelujejo z občino, ki ima v lasti nekaj stanovanj, namenjena tistim, ki opravljajo deficitarne poklice. Stanovanje jim pomagajo poiskati tudi na trgu.

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo eno 3-sobno lastniško stanovanje, ki ga trenutno oddajajo zdravnici pediatrinji iz tujine. Ostalim zdravnikom – večinoma tistim, ki prihajajo iz tujine, pa tudi mladim slovenskim, ki so v postopku zaposlitve – pa nudijo pomoč pri iskanju ustrezne nastanitve s pomočjo stanovanjskega podjetja in jim prvo leto subvencionirajo najem stanovanja. Trenutno je v novomeški bolnišnici v postopku zaposlitve pet zdravnikov, ki potrebujejo stanovanja, še navaja N1.

Vir: N1

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj