Na vsebino

Danes goduje sv. Martin - zaščitnik vinarjev

Foto: DMO Bela krajina
Foto: DMO Bela krajina

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po vsej državi postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

Dogajanje ob Martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik. »Svet' Martin nar'di iz mošta vin,« pravi stari slovenski ljudski rek o martinovem prazniku. Legenda pravi, da je skromni Martin pozimi srečal berača, ki ni imel obleke, zato mu je podaril polovico svojega plašča. Po tem dejanju so ga iskali, da bi ga imenovali za škofa, a se je v svoji skromnosti skril, njegovo skrivališče pa naj bi izdale gosi z »gaganjem«.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god Sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev. Dogajanje po krščanski tradiciji spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe.

Martinovanje v Beli krajini

Veselo bo tudi po belokranjskih občinah. V Semiču je letošnje martinovanje v znamenju Dnevov evropske kulturne dediščine pod geslom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. Na njih predstavljajo različne poklice in spretnosti, v katerih se lahko preizkusijo tudi obiskovalci. Danes bo potekal martinov pohod po obronkih Semiča, v velikem šotoru bodo od popoldneva nastopi raznih glasbenih skupin, točno ob 18. uri pa bodo tam podeljevali priznanja in diplome za najboljše ocenjena vina. Seveda bo organizirana tudi pokušina vin in martinova pojedina. V nedeljo bo osrednje dogajanje v Vinoteki Semič, kjer bodo pripravili degustacijo vin, vse tri dni pa bo na ogled razstava gob Gobarskega društva Bela krajina.

Živahno martinovo dogajanje ponujajo tudi na Metliškem, medtem ko v Črnomlju Martinov večer vin pripravljajo v petek, 17. novembra.

Za volan samo trezni

Ob tem pa velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje ne sodijo za volan. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj