Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (6)

"FIAT LUX"

Oljenka z upodobitvijo konja

Reliefna volutna oljenka z upodobitvijo konja - lahko gre za pegaza. Izdelana iz rumenkasto rjave gline.

Metlika - Borštek; 2. polovica 1 . st.n.št.; keramika; A11679

V antiki so za razsvetljavo prostorov in javnih površin uporabljali baklje in oljenke. Slednje so običajno izdelane iz keramike in so jih sprva uvažali iz večjih rimskih mest (Aquilea, Mutina…). Kasneje se v mestih kot so Emona, Poetovio in Celeia vzpostavi tudi lokalna proizvodnja.

Keramične oljenke so se v antiki uveljavile zaradi cenenosti in velike funkcionalnosti. Oljenke so nudile, posebej tiste pečatnega tipa, daleč najboljši izkoristek goriva in so bile v primerjavi s svečami veliko bolj varne. Gorele so na olivno olje, lahko tudi na katerokoli drugo rastlinsko olje ali celo loj.

Oljenka je tudi simbol svetlobe, ki ima pomembno vlogo pri verskih obredih, zato so jih pogosto pridajali v grobove.

Tudi predstavljena oljenka je bila pridana pokojniku v antični žgan grob na Borštku v Metliki. Spada v tip oljenk Loeschke 1 B/C in jo datiramo v zadnjo četrtino 1. st. n. št.. š????. V osrednjem delu se nahaja slabo ohranjen relief z upodobitvijo konja. Na podlagi primerjav upodobitev na oljenkah iz slovenskega prostora sklepamo, da gre lahko za upodobitev krilatega konja Pegaza. V grški mitologiji je junak Belerofont ulovil Pegaza in z njegovo pomočjo premagal pošast Himero.

Fotografija: Reliefna oljenka z upodobitvijo konja, po možnosti Pegaza (foto: K. Husič).

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj