Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (16)

Odlomek glinenega stenskega ometa z odtisom prstov

Gragment linenega stenskega ometa. Spredaj vtisnjena sled dveh prstov, na zadnji strani sledi vejenega prepleta.

Metlika - mestno jedro/Dolb, pozna bronasta doba/starejša železna doba, glina.

Še kratek čas si lahko v okvirju stalne postavitve »Arheološko bogastvo Bele krajine« ogledate vitrino iz serije »Novo v naši zakladnici« na temo arheoloških izkopavanj v metliškem mestnem jedru leta 2021.

Nova zaščitna arheološka izkopavanja pomembno dopolnjujejo vedenje o prazgodovinski poselitvi metliškega pomola. Odkriti so bili ostanki vsaj dveh prazgodovinskih bivališč z veliko količino hišne keramike, odlomkov živalskih kosti, več ognjišč in fragmenti stenskega ometa.

Stene prazgodovinske hiše so bile izdelane iz prepleta šib in vejevja, ki so ga ometali z glino. Hiša je v eni od faz pogorela in bila opuščena. Stene hiše so se porušile, glinen omet pa se je razpršil po območju hiše.

Fragment ometa, odkrit znotraj prazgodovinske hiše, je na sebi ohranil prav zanimivo povezavo s preteklostjo. V procesu ometanja vejevnega prepleta je izdelovalec na glini pustil odtis prstov.

Fotografija: Fragment stenskega ometa z odtisom prstov, 2022, avtor: Leon Gregorčič, hrani BMM

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj