Na vsebino

"Če je vsega preveč, ne ceniš življenja, ki ti je podarjeno"

Marija Novak je praznovala 90 let.
Marija Novak je praznovala 90 let.

Marija Novak, rojena Tomc, se je rodila na Primostku pri Metliki. Kot osemletna deklica je ostala brez očeta, kar je zaznamovalo razigrano otroštvo. Leta 1957 se je preselila k svojemu izbrancu v vas Otok, kjer sta si ustvarila družino. A družinsko srečo je prekinila moževa smrt in gospa Marija je pri komaj 44-tih letih ostala sama z otroki. Praznino, ki je nastala ob moževi izgubi, je zapolnjevala z dnevno skrbjo za dom, pripravo kosil in varstvom otrok. Usoda je hotela, da je pri 71-tih izgubila še sina. Vsak odhod jo je globoko prizadel, a jo hkrati naredil še močnejšo.

Časov njenega otroštva in mladih dni, pravi, ni moč primerjati z današnjimi. Sama je v življenju trdo delala in skromno živela, kajti, kot pravi “če je vsega preveč, ne ceniš življenja, ki ti je podarjeno”.

V hiši, kjer še vedno postori vsa manjša opravila, zdaj živi sama. Vse življenje je bila delavna, zagnana in skromna. Gospa Marija redno spremlja dnevne dogodke in je “z vsem na tekočem”, rešuje križanke, veliko tudi bere. Je vesele narave in zelo družabna, uživa v družbi prijateljev in sosedov, s katerimi vsak dan spije jutranjo kavo.

Ob sorodnikih, prijateljih, njenih treh otrocih, štirih vnukih in petih pravnukih, smo ji vse dobro zaželeli tudi predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Podzemelj in občinske organizacije RK Metlika, Društva upokojencev Gradac, Zveze borcev za vrednote NOB Metlika in županja občine Metlike Martina Legan Janžekovič.

Vir: OZRK Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj