Na vsebino

60 let vode iz Doblič

Na današnji dan leta 1958, torej natanko pred šestdesetimi leti je v Črnomelj prvič pritekla voda iz črpališča pitne vode v Dobličah.

Z deli na zajetju vodovoda so pričeli že 1. 8. 1954 in sicer v vrtači nad današnjim zajetjem. Pri delih je 8. 6. 1955 prišlo tudi do tragične nesreče, ko je med miniranjem zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom izgubilo življenje pet oseb. Kljub žrtvam je bila vrtina neuporabna, saj ni zagotavljala dovolj pitne vode.

Zato so v letih 1956, 1957 in 1958 ob robu jezera naredil novo vrtino in rezervoar ter položili prvih 6.759 metrov vodovoda do Črnomlja. Sistem oskrbe prebivalcev s pitno vodo se neprestano razvija ter širi. Tako imamo danes stanje, katerega najbolje prikazuje tabela v prilogi spodaj.

Črpališče v Dobličah je danes glavni vir pitne vode v črnomaljski občini, iz katerega je bilo lani načrpano 951.174 m3 vode.

Ob 50. obletnici vodovoda je bila odkrita spominska plošča tragičnim žrtvam pri njegovi izgradnji. Danes pa smo zaposleni na komunali položili cvetje na grob dveh žrtev, ki sta pokopani v Beli krajini; in sicer na pokopališču na Goleku pri Dragatušu.

Hvaležni smo vsem graditeljem belokranjskega vodovoda.

Priponke

Vir: JP Komunala Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj