Na vsebino

Zelena, gomoljnica s svetovno in belokranjsko zgodovino

Gotovo so vas aktualne januarske temperature, tokrat prave zimske, spodbudile k pripravi toplih jedi, ki ogrejejo. Mogoče tudi iz gomoljaste zelenjave, upam da iz vaše kleti oz. vsaj delno iz vaše ozimnice.

Gomoljasta zelena (Apium graveolens), kakor tudi njeni različici stebelna zelena in belušna zelena, spadajo v družino kobulnic. V kulinariki jih uporabljamo različno; kot začimbo ali kot solato ali kot zelenjavo za termično obdelavo.

Gojenje gomoljaste zelene ni zahtevno. Sejte jo v začetku marca v notranjem prostoru, potem pa mlade rastlinice lahko rast nadaljujejo tudi v zunanji zimski gredi. Ali pa kupite že vzgojene čvrste sadike z dobrim koreninskim sistemom. Ko so sadike dovolj krepke, jih presadite na prosto, a šele po »ledenih možeh.« Sadite nekako 30 cm do 40 cm narazen, a ne pregloboko. Potrebuje zalivanje, pletje in rahljanje. Od saditve do spravila traja kar 18 tednov. Zemlja naj bo peščeno humusna ali ilovnata, a dobro prerahljana in pognojena. Gomolje zelene tako pobirate od septembra do oktobra, preostale pustite vse do novembra. Lahko jih skladiščite na hladnem mestu v kleti, v vlažnem pesku ali pa v zasipnici, kjer ne bodo zmrznili. Tako se bodo gomolji zelene obdržali vso zimo.

Gomoljasto zeleno lahko uživate surovo. Grobo nastrgano lahko primešate mnogim solatam kot okusen, aromatični dodatek. Če pa zelenin gomolj kuhate v juhi, dobi juha prijeten okus po zeleni, prav tako omake in vse dušene jedi. Na rezine ali kocke narezano zeleno boste v okisani ali soljeni vodi skuhali v 25 do 30 minutah. Če pa boste kuhali cele gomolje, boste potrebovali od 40 minut do 60 minut. Kuhano gomoljasto zeleno lahko ponudite samo ali prelito z raztopljenim maslom, kot izvrstno »lahko« prilogo.

Lepa nimfa Kalipso je trdila, da gomoljasta zelena daje moškim posebno moč. In najbrž je vedela, o čem govori, saj je v njenem objemu skoraj sedem let počival grški junak Odisej, šele potem je priplul domov, na rodno Itako k ženi Penelopi. Danes žal ne moremo preveriti ali je imel zasluge za to prav učinek aromatičnega gomolja zelene na otoku. Gomoljasta zelena pa je še dandanes okusna tako običajnim jedcem kot gurmanom, z ali tudi brez teh zanimivih »stranskih učinkov«.

Zelena vsebuje mnoge mineralne snovi, veliko natrija in kalija ter kalcija in magnezija, zato jedi z zeleno solite zmerno. Vsebuje vitamine B kompleksa (koža, živčevje) in vitamin A (dober vid) ter C, E, D in K. Ker vsebuje veliko netopnih vlaknin, odlično pomaga prebavi. Deluje kot diuretik in pomaga pri mnogih vnetjih v telesu, npr. protinu, artritisu, revmi, astmi in aknah. Ima nizko kalorično vrednost. Zaradi magnezija, kalcija in mnogih sestavin v eteričnem olju, spodbudno deluje na živčevje, izboljša celotno počutje in omogoča miren spanec. Prav tako zelena redči sluz v dihalih, vpliva na zdrav krvni tlak in znižuje raven holesterola. Torej, mnogo razlogov, da jo vključite v vaš jedilnik.

Da so tudi naši belokranjski predniki to vrsto zelenjave gojili in jedli že v daljni preteklosti, pa priča tale recept. Priredite si ga po svoje in uživajte v pripravi in skupnem toplem obroku.

BELOKRANJSKA ŠARA

Sestavine:

 • 1/4 do 1/2 gomolja zelene (po okusu)
 • 1 kolerabica
 • 1 rdeči korenček
 • 1 rumeni korenček
 • 1 čebula
 • 3 stroki česna
 • 4 krompirji
 • 20 dag fižola
 • 15 dag prekajene slanine
 • 3 dl juhe
 • sol in poper
 • rdeča sladka mleta paprika
 • peteršilj
 • olje

Priprava:

Nasekljajte vso zelenjavo, lahko na kockice, paličke ali kolobarje ali mešano. Na vročem olju prepražite nasekljano čebulo, dodajte na drobno narezan česen, na kockice narezano prekajeno slanino in vso zelenjavo, razen krompirja. Zalijte z vodo in kuhajte približno 15 minut. Nato dodajte še krompir, zalijte z juho in vse skupaj kuhajte do mehkega. Če imate fižol že predhodno kuhan ali iz pločevinke, ga primešajte pozneje. Na koncu dodajte še sol in poper, sladko papriko in posujte z obilico peteršilja. Nekateri dodajo tudi metliško črnino. Vegetarijanci in vegani boste slanino izpustili.

Mogoče vam bo ostal še del gomolja zelene, ki ga niste v celoti porabili za šaro. Svetujem vam še drugo jed z zeleno, in sicer z različnim sadjem in orehi, ker je bila lani zelo dobra letina orehov.

SADNA SOLATA Z ZELENO

Sestavine:

 • gomoljasta (in stebelna) zelena
 • jabolko
 • orehi
 • rozine

Priprava:

Zmešajte nasekljane koščke jabolk in orehov, lahko še rozine (ali drugo sočno ali suho sadje) ter del nastrgane gomoljaste zelene in na kocke narezano stebelno zeleno. Vse skupaj prelijte z mešanico majoneze in pomarančnega soka.

Dober tek!

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj