Na vsebino

Robida, zelo posebna divja sadna vrsta

»Izrasla je kopina, kopina, sredi polja ravnoga…« Le kdo v Beli krajini ne pozna besedila, melodije in tudi pomena te pesmi. Vsakokrat ko, žal iz leta v leto bolj pogosto, vidim na zaraščajočih kmetijskih zemljiščih rasti robido, »kopino«, kakor poimenujemo pri nas robido, se spomnim na to melodijo in jasno sporočilo naših prednikov.

Njena naravna rastišča so svetli gozdovi, krčevine, robovi gozdov in žive meje - na gozdnih področjih in na potočnih bregovih.

Pod »Rubus fruticosus« imenujemo več zelo podobnih vrst: so trajnice, grmi in ovijalke. Imajo olesenela, ležeča ali plezajoča do 5m dolga, skrivljena, trnjeva stebla. Rastejo lahko do višine 1,2 metra. Listi so podolgovato jajčasti, prvo leto so razdeljeni v 3 do 5, redkeje 7 lističev, drugo leto v pa v 2 do 3 lističe. List je pecljat, njegovi lističi pa sedijo, končni listič je večji od stranskih. Rob lističev je nazobčan. Lističi imajo po pecljih in glavni žili ukrivljene trne. Listi so zgoraj temno zeleni, spodaj svetlejši. Beli ali rožnati cvetovi so razporejeni v grozdaste češulje. Na nabreklo stožčasto razširjeni cvetni osi so mali oreški razporejeni v birni plod, kar pomeni, da je sestavljen iz mnogih jagod. Plodove imenujemo »robidnice« ali belokranjsko »kopinjače«. Proces zorenja je viden po barvah: jagode so najprej zelene, potem rdeče in na koncu bleščeče črne.

Področja, kje rastejo robide, lahko obiščete v dveh obdobjih: lističe nabirajte od maja pa vse do takrat, ko rastlina začne cveteti. Sadeže robid pa nabirajte od avgusta do oktobra. Nabirajte le temne, zrele plodove. Robidnice so kiselkasto sladke, lističi robide so malo aromatični.

Robide v ljudskem zdravilstvu

Glavni učinkovina v robidah so čreslovine (elagova kilsina, katehini), antociani, kvercetin in organske kisline. Robide vsebujejo veliko magnezija, kalija, mangana in bakra, vitamin C, vitamin E in folno kislino. Ljudsko zdravilstvo priporoča čaj iz lističev robidnice pri driski, želodčnih in črevesnih težavah ter belem toku. Prav tako so sestavina različnih čajnih mešanic proti kašlju in pri vnetjih sluznice dihalnih poti. Čaj pripravite kot grgralo ali poparek. Posušeni listi morajo ohraniti naravno zeleno barvo. Dobro posušene hranite na suhem, v zaprti posodi, da ne izgubijo arome.

Iz fermetiranih listov robide pa si lahko pripravite dober vsakodneven napitek - čaj. V ta namen pustite liste, ki ste jih nabrali, nekaj dni na miru v večjih kupih. Ko se obarvajo v zeleno rjavo barvo in dobijo prijeten duh, so ustrezni za priprava napitka. Ima rahlo pomirjevalen in uspavalen učinek.

Uživanje svežih jagod pospešuje prebavo, pomirja in je priporočljivo za tiste, ki so preboleli kakšno hudo bolezen. Sok iz jagod je odlična pijača pri vročičnih in kožnih boleznih, poleg tega zmanjšuje krvi pritisk in s tem zmanjšuje možnost nastanka kapi.

Robide v kulinariki

Robide lahko vkuhate v žele in marmelado ali pripravite razne napitke - sok, čaj, sirup in liker. Sveže robide lahko vmešate v skuto ali v smetano ali pripravite sadni sladoled. Ali pa jih zaužijete skupaj s kosmiči kot okusen bogat zajtrk. Predlagam enostavno sladico - pripravo sadnega biskvita. Tudi sodobna »cheese torta« z robidami pridobi edinstven okus.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj