Na vsebino

Princip 05: Kakšen je pravi in realen cilj projekta

Ideja tega zapisa je hiter pregled dveh projektov in primerjava z namenom razumevanja pomembnosti nastavljanja ključnih kazalnikov. Ker namreč ni pametno, da vse projekte gledamo skozi enako prizmo. Čeravno bo v resnici pri vsakem novo ustanovljenem podjetju ključno (šablonsko) vprašanje: Kako v najkrajšem možnem času ugotoviti tržni potencial? Po domače - ali bo kdo, za to kar ponujamo, plačal in koliko?

Projekt je lahko novo zagonsko podjetje ali pa nov segment znotraj obstoječega poslovanja uveljavljenega projekta.

Moj prvi start up je bil AVLab Kluba belokranjskih študentov. Dobro, to ni bilo čisto pravo zagonsko podjetje, ker so bili cilji neprofitne narave. Sledil pa je še projekt Belokranjski izdelki. To sta dva sicer različna projekta, različni zgodbi, vsaka s svojim razpletom in komercialno logiko ter cilji.

AVLab Kluba belokranjskih študentov je bil ob začetku zastavljen kot formacija znotraj Kluba belokranjskih študentov, ki je bil v osnovi usmerjen predvsem na večje občasne filmske projekte. Ko sem projektno vodenje prevzel skupaj s povsem novo ekipo, smo začeli opremo, ki nam jo je zapustila generacija v odhajanju, redno uporabljati. Glavni cilj je bil, da torej opremo, ki je do tedaj večino časa ležala v omarah in čakala na večje projekte, čim bolj izkoristimo znotraj tekočega delovanja Kluba. Video promocija za dogodke, snemanje koncertov v MKK in podobno. Študentje in dijaki so torej lahko svoje znanje ali čisto radovednost pretvorili v realne projekte.

Da je projekt razumljen kot primer dobre prakse uspešnega razvoja projektov je dokaz tudi povabilo na delavnice ob začetkih ustanavljanja Podjetniškega inkubatorja Bela krajina. Video predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Foto: Predstavitev projekta v sklopu delavnic pred ustanovitvijo Podjetniškega inkubatorja Bela krajina.

Če bi si torej pri projektu AVLab zastavili cilje v obliki doseganja dobička bi nam zagotovo spodletelo. Ker pa smo razumeli, kaj je naš namen in smo cilje prilagodili namenu organizacije, smo jo lahko pripeljali na višji nivo delovanja.

Podoben primer je projekt spletne platforme Belokranjski izdelki, za katero sem dobil idejo poleti 2018. Skupaj s programerjem Tomažem Starašiničem sva postavila osnovo za to, v kar se je danes razvila spletna platforma Belokranjski izdelki.

Spletno tržnico (spletno trgovino) z domačimi izdelki sem zasnoval daleč pred pandemijo, ki je rodila celo kopico spletnih tržnic za vzpodbujanje lokalne samooskrbe. Tudi ta projekt že od samega začetka razumemo kot dolgoročno vzpostavitev koncepta spletnega kataloga najboljšega, kar ponuja Bela krajina. In tako nam je uspelo sodelovati že pri dveh LAS DBK projektih. Prvič leta 2020 in še v obdobju 2022 - 2023. Za nas je to potrditev in dobra vzpodbuda za nadaljnje delo in razvoj spletne platforme. Pa tudi finančna podpora za delo na projektu je vsekakor dobrodošla, saj z maržami in volumnom prodaje ne pokrijemo večjih razvojnih faz platforme. Realno gledano, s tem projektom kratkoročno ne bomo obogateli. A včasih je potrebno kakšno stvar narediti, ker je pač prav.

Zaključna misel iz Principa

Razumevanje ciljev in objektivna ocena pozicije na trgu je osnova, da lahko dobro zastavimo tudi manj komercialne projekte. Brez konkretnih finančnih izgub in prevelikih vložkov. Številni razpisi in možnosti financiranj podpirajo tudi projekte, ki v osnovi nimajo predvidene kratkoročne tržne uspešnosti. Če projekt ni 100% dobičkonosen, še ne pomeni, da je 100% izguba.

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj