Na vsebino

Princip 08: Enostavna pravila za samostojno oblikovanje

Sodobna spletna orodja za oblikovanje kot je Canva, so iz tehničnega vidika oblikovanje približala vsakomur, ki ima računalnik in dostop do spleta. Ni pa rečeno, da bo z dostopnostjo tehnologije prišla tudi kakovost oblikovanih izdelkov.

V tem zapisu bi podal nekaj enostavnih pravil za samostojno oblikovanje, s katerimi boste dosegli profesionalni izgled izdelkov.

V osnovi bomo površinsko obdelali:

  • pomembnost fotografije in umestitev v grafiko,
  • gradacijo besedila,
  • pomen prostora med elementi.

Fotografije izpusti, če niso kakovostne

Da je fotografija izjemno pomembna, se še posebej pokaže pri spletnih straneh. Po drugi strani pa Facebook in LinkedIn dosegata boljše odzive, če je objava sestavljena iz kratkega besedila in čim bolj “naravne”, neobdelane fotografije, na kateri so obrazi.

Še bolj pa se kakovost fotografije pokaže, ko jo umestimo v grafiko. Zaradi povečanega števila grafičnih elementov je tako pomembno, da fotografija jasno izraža pomen oziroma, da je jasno, kaj je cilj prikaza. Pomembno je tudi, da ima jasno barvno shemo, ki se ujema z barvami oblikovanja. Primer: Če imamo na fotografiji pomaranče, je super, če so pomaranče v fokusu in prvem planu. Besedilo in ostali grafični elementi pa naj se barvno skladajo.

Pomembno je tudi da fotografija “diha” – ima okoli sebe dovolj prostora.

Kar se fotografij tiče, bi zaključil s tem – če nimate dobre, raje ne dajte nič. Če pa je fotografija pomembna, pa zagotovite, da bo kakovostna.

Na sliki zgoraj je primer skladne uporabe barvne sheme glede na logotip podjetja in fotografijo. Grafika je bila narejena v orodju Canva.

Besedilo, pomen in velikost

Sam izgled oblikovne zasnove naj bo v osnovi prilagojen vsebini. Če torej govorimo o rdečem vinu, verjetno ne bomo uporabljali oranžne barve za naslov.

Pomembno je, da tekst členimo in tudi z različnimi velikostmi posameznih delov dosežemo gradacijo besedila. V praksi to pomeni, da je jasno, kaj je NASLOV, kaj je jedro besedila, kaj so dodatna pojasnila in pomembni poudarki.

Na fotografiji zgoraj lahko vidimo, da imamo tri različne velikosti besedila in tri različne barve za tri različne dele besedila.

Pogoste napake pri umestitvi besedila so:

  • nejasna hierarhija besedila (naslov, jedro, zaključek/akcija),
  • premalo prostora med vrsticami in okoli besedila,
  • brez ali neustrezno uporabljeni barvni poudarki.

Gneča = zmeda

Kot sem že pri fotografijah in besedilu zapisal, je ključnega pomena prostor med posameznimi elementi. Če v glasbi ne bi bilo pavz, če te niso ustrezno odigrane, melodija nima prave strukture. In tudi v kulinariki je jasno, da sta prestiž in cena kulinaričnega doživetja premo sorazmerna z velikostjo in praznino krožnika. Torej, bolj kot boste lačni in večji kot bo krožnik, večji mojster vam je kuhal.

Zagotovite, da bodo imeli elementi dovolj prostora, da ne bodo natrpani in da jih ne bo preveč.

Na sliki zgoraj je med elementi dovolj prostora, kar zagotavlja jasno sporočilo in pritegne pogled ter prepreči zmedeno iskanje informacije.

Zaključna misel iz Principa

Če se torej držite pravila, da potrebujete ustrezno in kakovostno slikovno gradivo, če se zavedate, da mora bralec vizualne komunikacije kar se da hitro dojeti vaše sporočilo in da okoli posameznega elementa zagotovite dovolj prostora, potem bodo vaše vizualne komunikacije služile svojemu namenu.

Torej glavni namen oblikovanja ni dekoracija. Glavni namen oblikovanja je zagotoviti jasnost sporočila, diferenciacijo in pri bralcu sporočila sprožiti akcijo.

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj