Na vsebino

Princip 04: Najbolj znucane oblikovalske fore

Že nekaj časa opažam, da se pri logotipih pojavlja ena specifična oblikovalska ideja. Gre za črko “E”, ki jo oblikovalci abstrahirajo po principu odvzemanja. In najprej sem mislil, da se mi samo zdi in da sem samo bolj pozoren, ker ima dolgoletni naročnik točno ta element v svojem logotipu. In ko sem začel raziskovati, sem odkril, da se mi ne samo zdi in da je element abstrahirane črke “E” res pogost.

Spodaj je le nekaj primerov logotipov, katerih oblikovni koncept stoji na tem elementu.

Sam se tako očitnemu podvajanju izognem z uporabo Google iskanja s pomočjo slikovnega iskanja. Pomeni, da namesto zapisa besed za iskanje po spletu, naložim sliko in preverim, če je med najdenimi slikami na spletu nekaj zares podobnega.

Ta način preverjanja uporabim za vse svoje logotipe. Po eni strani se mi včasih ideja zdi tako enostavna, da si mislim, da je prav gotovo že kdo pred mano enako oblikovno zasnovo že realiziral. Po drugi strani pa me je strah, da bi naročnik kasneje sam našel nekaj podobnega in bi izpadlo, kot da sem naredil plagiat. Čeprav je povsem možno, da skozi proces oblikovanja nastane nekaj, kar je sila podobno neki drugi stvari.

Zakaj se mi je zdelo zanimivo pisati o tem?

Gre za to, da v poplavi spletnih orodij za oblikovanje veliko oblikovanja nastane na osnovi predlog (template design). Najbolj znana ter razširjena spletna aplikacija je Canva. Vse super, tudi sam uporabljam Canvo ter druge aplikacije in oblikovne predloge. Je pa pametno, da te predloge vsaj toliko spremenimo, da se nam ne zgodi, da je tajnica iz sosednje firme uporabila isti brezplačen template za novoletno čestitko.

In ravno z načinom, ki je bil opisan zgoraj, lahko enostavno preverimo unikatnost oblikovanja.

Iz prve roke sem tudi slišal zgodbo podjetnika, ki so mu v neki agenciji na sestanku zagotavljali, da je njegov logotip plod njihovega hišnega oblikovanja. Kasneje pa je naročnik na las podobno oblikovno zasnovo videl kar na ulici, na poti iz tistega sestanka.

Obstaja še en zelo podoben način za iskanje slik na spletu. V Chrome spletnem brskalniku je z desnim klikom v spustnem meniju omogočena funkcija, s katero lahko na specifični strani poiščemo slikovno gradivo objavljeno na strani. Ampak uporabnost tega iskanja je drugačna.

Zaključna misel iz Principa

Če se torej odločite, da boste kar sami oblikovali logotip in promocijska gradiva ter za to uporabili oblikovne predloge iz spleta, je pametno, da vsaj preverite, kako očitno je, da uporabljate template in koliko podobnih ali celo povsem enakih oblikovnih zasnov že obstaja.

In če za oblikovanje logotipa angažirate oblikovalca, ki zatrjuje, da je zadevo oblikoval samo za vas, sedaj veste, kako lahko preverite ali to drži.

Viri slik:

Slika 1: https://www.facebook.com/NELamplification/

Slika 2: https://cielzhangstudio.myportfolio.com/

Slika 3: https://www.linkedin.com/company/elite-energy-consulting/
Slika 4: https://www.nemedesignstudio.com/

Slika 5: https://www.linea.rs/naslovna

Slika 6: https://lineascreen.com/

Slika 7: https://www.leli.md/

Slika 8: https://leen-trimarans.com/

Slika 9: https://mtel.at/

Slika 10: https://www.facebook.com/officialelitesolar/

Slika 11: https://www.elten.nl/

Slika 12: https://www.linkedin.com/in/brian-lew-79b88a73/

Slika 13: https://www.linkedin.com/company/allen/

Slika 14: https://www.facebook.com/elenaonlinemarketing/

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj