Na vsebino

Razprodaje in popusti

Potrošniki s(m)o nekoč tradicionalno poznali dve obdobji leta, ko so potekale tako imenovane sezonske razprodaje. To so bile zimske in poletne razprodaje. Čas zimskih razprodaj se je pričel ravno nekje v času, ko nastaja ta prispevek. Pravilno ste ugotovili, da so tudi razprodaje bile in so še vedno pravno regulirane. Trgovci so bili poleg veljavne zakonodaje, dolžno spoštovati tudi Pravila sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve. Predstavljala so nek minimalni standard enotnega obnašanja trgovcev. Pravila ne veljajo več, vendar pa še vedno številni predpisi določajo pravila obnašanja trgovcev ob razprodajah in v primeru nudenja popustov.

Odvetnik odgovarja

Krovni zakon je vsekakor Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot), določena pravila, ki se nanašajo na blago z znižano ceno in sploh določajo dolžnosti obnašanja trgovcev pa so tudi v Zakonu o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

Predmet tega prispevka bo samo kratek oris dolžnosti trgovcev in prepovedi v skladu s prej navedenima predpisoma.

Pri razprodajah mora trgovec razprodajo objaviti na krajevno običajen način. Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje. Blago, ki je predmet razprodaje mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. V primeru, da je odstotek znižanja cene objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj četrtino blaga, ki je na razprodaji. Če je na razprodaji blago zato, ker mu bo v kratkem potekel rok uporabnosti mora imeti blago poleg prej opisanih oznak še posebej označen datum, ko mu poteče rok uporabnosti.

Pri ostalih akcijah, popustih ipd. trgovec ne sme zavajati potrošnikov. Pri oglaševanju mora navesti informacije, ki so potrošnikom jasne, razumljive in nedvoumne. Torej konkretno navesti katero blago je znižano, za katero blago ne veljajo popusti, odstotek znižanja in druge informacije. Prepovedano je tako imenovano navidezno znižanje. Trgovec lahko znižati cene le tistemu blagu, ki je bilo v prodaji že po višjih cenah. Torej pred razprodajo ali nudenjem popusta ne sme zvišati ceno blaga, ki je predmet popusta. Blago, ki je predmet razprodaj, znižanj, popustov itd., mora biti brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj