Na vsebino

Predlog spremembe pogodbe o zaposlitvi

Novela Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) je prinesla tudi novosti na področju predloga za spremembo pogodbe o zaposlitvi in nove obveznosti delodajalca.

Odvetnik odgovarja

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) je že pred sprejetjem novele omogočal, da je katera koli stranka pogodbe predlagala njeno spremembo. Z novelo ZDR-1D je bila v slovenski pravni sistem vnesena zahteva Direktive 2019/1152/EU, da se delavcu omogoči, da od delodajalca zahteva drugo, predvidljivejšo in varnejšo obliko zaposlitve kadar je ta na voljo. Poleg opisanega pa bo sedaj delodajalec dejansko moral odgovoriti delavcu na njegovo zahtevo.

Že zaposleni delavec bo lahko delodajalcu predlagal spremembo ali sklenitev nove pogodbe zaradi izboljšanja zaposlitve oziroma pogojev dela. Delodajalec bo moral sporočiti svojo odločitev najkasneje v 30 dneh.

Če se bo s predlogom delodajalca strinjal bo v roku 30 dni pripravil novo pogodbo in jo ponudil v podpis delavcu. Če pa se delodajalec z delavčevim predlogom ne bo strinjal, pa bo moral najkasneje v 30 dneh delavcu vročiti pisno utemeljitev njegove odločitve.

Delavec lahko poda predlog za spremembo po poteku šestih mesecev od sklenitve pogodbe o zaposlitvi oziroma po poteku poskusnega dela, ko to traja dlje kot šest mesecev.

Če delavec delodajalcu poda predlog za spremembo pogodbe, mora delodajalec pisno utemeljiti svojo odločitev le, če je od predhodno podanega predloga preteklo najmanj eno leto.

Če se delodajalec do predloga delavca ne opredeli v roku ali se sploh ne opredeli, je to prekršek po 4.a točki 1. odstavka 217.a člena ZDR-1 za katerega je predpisana globa od 1.500 do 4.000 EUR.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj