Na vsebino

Odstranitev nevarnega drevesa

Bralec navaja, da je blizu treh hiš ogromno drevo- lipa. Nepremičnina na kateri stoji ima 13 solastnikov. Večina jih je davno pokojnih in po njih nihče ni sprožil zapuščinskega postopka. Obstaja nevarnost da se drevo zruši na okoli stoječe stavbe in naredi veliko škodo. Kako doseči odstranitev drevesa?

Odvetnik odgovarja

Pri odgovoru na vprašanje bom izhajal iz predpostavke, da drevo ne stoji na meji in da gre za varovanje zasebnih interesov. Obligacijski zakonik (OZ) v 133. členu določa, da lahko vsakdo zahteva od drugega, da odstrani vir nevarnosti, od katerega grozi njemu ali nedoločenemu številu oseb večja škoda, ter da se vzdrži dejavnosti, iz katere izvira vznemirjanje ali škodna nevarnost, če nastanka vznemirjanja ali škode ni mogoče preprečiti z ustreznimi ukrepi. V konkretnem primeru se pojavi težava samo v tem, da očitno na nasprotni strani ni živih lastnikov. Zaradi tega tudi morebitna tožba ne bi bila možna, še posebej če lastniki ogroženih hiš vedo, da so solastniki drevesa pokojni.

Lastniki ogroženih nepremičnin bi lahko predlagali uvedbo zapuščinskega postopka in bi na ta način dosegli, da imajo na nasprotni strani dediče od katerih bi lahko dosegli odstranitev nevarnosti.

V primeru, da pa je nevarnost že tako velika, da gre za konkretno nevarnost, ki resno ogroža hiše (in ne zgolj za možnost, da se drevo poruši) pa bi morebitni lastniki lahko delovali celo v skrajni sili (stiski) kar omogoča 2. odstavek 138. člena OZ in sami odstranili drevo. Takšno ravnanje pod določenimi pogoji ne bi bilo protipravno. Vendar pa bi bilo za konkreten odgovor na opisano vprašanje potrebno presoditi dejansko situacijo predvsem ali je nevarnost res tako konkretna.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj