Na vsebino

Enostranski dvig najemnine

Bralec ima v najemu stanovanje. Najemodajalec je pričel od njega zahtevati, da mu plačuje višjo najemnino od dogovorjene. Zanima ga ali lahko najemodajalec dvigne najemnino kadarkoli?

Odvetnik odgovarja

Sklepanje najemnih razmerij je urejeno v Stanovanjskem zakonu (SZ-1). Zakon ima kar nekaj določb, ki so namenjene najemnini. Nikjer pa izrecno ne zapiše nič o samovoljnem višanju najemnin.

Glede na določbe zakona, je moč utemeljeno odgovoriti, da samovoljno zviševanje najemnine med trajanjem najemnega razmerja ni dopustno. SZ-1 namreč določa, da je sestavina pogodbe o najemu tudi določba o višini in roku plačevanja najemnine. Hkrati pa zakon tudi določa, da je najemodajalec dolžan plačevati najemnino določeno s pogodbo. Pri tem pa mora biti seveda najemnina tudi skladna z določbami zakona, ki prepoveduje oderuško najemnino. Posebna pravila pa veljajo za neprofitna stanovanja.

Glede na opisano, se lahko najemnina spreminja šele po poteku najemne pogodbe. Najemnina se lahko spremeni ob podaljšanju pogodbe ali morebitni sklenitvi nove pogodbe. V času trajanja najemnega razmerja pa se višina najemnine, če to ni drugače definirano v pogodbi, ne sme samovoljno spreminjati s strani lastnika.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj