Na vsebino

Minimalna plača in višina regresa

Bralka je nekje prebrala, da bo dvig minimalne plače vplival na višino regresa. Zanima jo ali je to res? Zanima jo tudi ali bo zaradi tega regres obdavčen, ker do sedaj ni bil?

Odvetnik odgovarja

Od januarja 2023 višina minimalne plače znaša 1.203,36 EUR bruto. Opisano pa bo vsekakor vplivalo na minimalno višino regresa, ki bo zaradi tega višji.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč določa, da je delodajalec e dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Torej bo po novem najnižja višina regresa enaka minimalni plači. Delodajalec je tako omejen samo z najnižjim zneskom regresa, izplača pa lahko tudi višji regres.

Obdavčitev regresa je opredeljena v Zakonu o dohodnini (ZDoh-2), ki določa, kateri prihodki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Med njih spada tudi regres za letni dopust, ki je določen kot pravica iz delovnega razmerja v skladu z zakonom, ali vsebinsko primerljiv dohodek iz tujine vendar samo do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Pri tem se pri odločanju upoštevajo zadnji podatki Statističnega urada RS. Opisano dejansko pomeni, da je predmet obdavčitve samo tisti del regresa, ki bi ga delodajalec izplačal delavcu in ki bi presegal povprečno mesečno plačo.

Zadnji dostopni podatki na spletni strani Statističnega urada RS pa kažejo, da je januarja 2023 povprečna plača znašala 2.144,72 EUR bruto.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj