Na vsebino

Nujni dedič in višina deleža

Bralka navaja, da sta ona in brat edina otroka pokojnega očeta. Oče je z oporoko vse premoženje zapustil bratu. Bralko zanima koliko znaša njen nujni delež in ali lahko zahteva izplačilo deleža v denarju?

Odvetnik odgovarja

Bralka je zagotovo nujna dedinja po materi in lahko zahteva nujni delež v zapuščinskem postopku po materi.

Zakon o dedovanju (ZD) določa, da znaša nujni delež potomca zapustnika (kar bralka je) eno polovico zakonitega dednega deleža. Pri tem je potrebno upoštevati tudi to, da bralka ni navedla ali je dedič po pokojni mami tudi njen mož ali pa sta dediča samo ona in brat. Tudi od tega je odvisno koliko znaša njen nujni delež.

V primeru da sta dediča samo ona in brat znaša njen zakoniti dedič eno polovico in nujni delež tako znaša eno četrtino. V primeru da so dediči trije, pa znaša njen zakoniti dedni delež eno tretjino in nujni delež eno šestino. Tako, da konkretnega odgovora žal ne morem podati.

Bralka bi lahko zahtevala, da ji oporočni dedič izplača njen delež v denarju, vendar pa bo do tega prišlo samo v primeru, da skleneta dedni dogovor in se o takšnem načinu tudi dogovorita. V kolikor do dogovora ne bo prišlo, bo sodišče določilo višino dednih deležev dedičev in bodo le ti v primeru nepremičnin in premičnega premoženja, ki ni denar postali solastniki vsak v deležu, kot ga določi sodišče. Denarna sredstva, ki so morebiti del zapuščine pa se tako ali tako izplačajo iz računov pokojne skladno s sklepom o dedovanju in v njem določenih dednih deležih.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj