Na vsebino

Tožba in plačilo takse

Bralec navaja, da je v času zakonske zveze kupil stanovanje vredno 55.000 EUR. Ker se kot tujec ni mogel vpisati v zemljiško knjigo je kot formalni lastnik stanovanja vpisana žena in sicer do celote. Žena se je z notarskim zapisom, v katerem je bilo določeno, da je stanovanje solastnina obeh zakoncev in sicer vsakega do ene polovice (1/2), zavezala, da bo na bralca prenesla lastninsko pravico do ene polovice, ko bodo za to izpolnjeni zakonski pogoji. Pogoji obstajajo, žena ne želi izdati zemljiškoknjižnega dovolila. Vložil bo tožbo. Zanima ga ali mora plačati sodno takso od vrednosti celega stanovanja ali od polovice?

Odvetnik odgovarja

Za to, da bo sodišče odločalo o vloženi tožbi je potrebno plačati sodno takso. Za odgovor bralcu je potrebno navesti, da je v njegovem primeru potrebno upoštevati Zakon o pravdnem postopku (ZPP) in tudi Zakon o sodnih taksah (ZST-1). V ZPP so določena pravila kako se določi višina sodne takse, torej vrednost spornega predmeta, na podlagi ZST-1 pa se, poleg ostalega, določi tudi višina sodne takse.

Ob vložitvi tožbe je potrebno označiti tudi vrednost spora, na podlagi katere sodišče odloči o vrednosti spora upoštevaje določila ZPP, ki dejansko določajo kako se določi vrednost spora v posameznih zadevah.

Glede na navedbe bralca menim, da lahko ob vložitvi tožbe, označi kot vrednost spora vrednost polovice stanovanja, ki bo predmet pravde.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj