Na vsebino

Testna vožnja v Beli krajini. Kakšne so možnosti?

Belo krajino od preostale Slovenije fizično ločujejo Gorjanci in Kočevsko hribovje, na drugi strani pa njeno mejo predstavlja reka Kolpa, ki je hkrati tudi meja s Hrvaško. Lahko bi rekli, da je Bela krajina svet v malem, ki ponuja več, kot človek dejansko v življenju potrebuje. Bela krajina ima vodo, ima mleko in ima vino. Bela krajina ima veliko hribov po katerih se lahko pozimi smučamo ter sankamo in reko Kolpo v kateri se lahko v vročih poletnih dneh ohladimo. Belokranjec za kvalitetno življenje ne rabi prestopiti mej Bele krajine, saj v njej vsak najde nekaj zase.

Vse kar ponuja Bela krajina bi res bilo dovolj, če Belokranjec ne bi bil radoveden in če ne bi vedel kaj vse obstaja izven njenih meja. Kaj pa, ko Belokranjec kupuje nov avto? Mora prestopiti meje Bele krajine, ali je ponudba znotraj njenih meja zadostna? Čisto odvisno od tega kateri avto želi kupiti. Prepričan sem, da lahko danes avtomobil kupimo že preko telefona ali elektronske pošte in nam ga dostavijo na dom. Vseeno pa je pri avtomobilih tako, da jih želimo pred nakupom najprej preizkusiti.

Kateri novi avtomobil lahko preizkusimo v Beli krajini?

Ponudba novih avtomobilov v Beli krajini se je precej skrčila. V mojih mladih letih je bila izbira večja. Spomnim se, da je bilo možno preizkusiti in kupiti avtomobile znamk Opel, Fiat, Suzuki, Hyundai, Škoda, Ford, Volkswagen in Renault. Sigurno sem še katero znamko pozabil in verjetno je bilo kdaj v preteklosti možno kupiti tudi novega Fičota in Yugota.

Kolikor mi je znano, pa mislim, da lahko danes v Beli krajini preizkusimo in kupimo le avtomobile znamk Renault in Volkswagen, ki sta tudi najbolje prodajani avtomobilski blagovni znamki v Sloveniji. Nisem pa prepričan, če je možno v Beli krajini kupiti tudi Forda in opravičujem se, če sem pozabil katero drugo znamko.

Glede na druge najbolj prodajane avtomobilske znamke v Sloveniji, bi bile naslednje tri, ki bi se jih morda splačalo zastopati v Beli krajini, Škoda, Opel in Hyundai. Te tri znamke so bile v Beli krajini že prisotne, vendar pa kot vidimo, se niso obdržale. Ne vem ali to pomeni, da Belokranjci večinoma kupujemo rabljene avtomobile, ali pa kupujemo nove, vendar na drugi strani Gorjancev.

V glavnem, če Belokranjec kupuje Reanaulta, Volkswagna in morda Forda, bodo v Beli krajini lahko poskrbeli zanj. V kolikor pa si Belokranjec zaželi katerokoli drugo blagovno znamko pa bo moral srečo žal iskati drugje. Če bi jaz kupoval nov avtomobil bi verjetno kupoval Alfo Romeo ali VOLVOta. To seveda pomeni, da v Beli krajini ne bom dobil avta na testno vožnjo, kaj šele, da bi ga kupil.

Kje pa lahko Belokranjec servisira avtomobil za katerega v Beli krajini ni pooblaščenega serviserja. Odgovor je preprost in glasi se, izven Bele krajine. Pravzaprav pa to ni čisto res. Evropski zakon pravi, da lahko avtomobil servisiramo pri kateremkoli usposobljenem avtomehaniku, ki bo v naš avtomobil strokovno vgradil originalom enakovredne dele. Ob tem naj ne bi izgubili tovarniške garancije vozila, vendar pa ne vem v kolikšni meri se ta zakon v Sloveniji upošteva. Po občutku bi rekel, da bolj slabo.

Če bi se vsi Belokranjci odločili, da bomo avtomobile kupovali le na območju Bele krajine, bi se po belokranjskih cestah kmalu vozili le Reanaulti in Volkswagni. Kakšen dolgčas bi to bil. Hvala bogu pa Belokranjce zanimajo tudi druge avtomobilske blagovne znamke, škoda je le, da jih moramo kupovati v Novem mestu, ali celo v Ljubljani.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj