Na vsebino

Posteljica hiška

Za danes sem imel v planu dve temi in na koncu sem se odločil za tretjo. Prva tema bi bila o tem, kako je že zapadel prvi sneg, jaz pa še vedno nisem kupil Renault Twingota, ter o neuspešnem obisku ljubljanskega avtosejma. Druga tema bi bila osredotočena na področje Bele krajine, in sicer raziskoval bi, kateri novi avtomobil lahko preizkusi Belokranjec, brez da bi prečkal Gorjance, Kočevsko hribovje ali reko Kolpo. Omenjeni temi bosta morali počakati na drugo priložnost, danes pa bom pisal o projektu, ki se je odvijal zadnji mesec.

Naš otrok pridno raste in izkazalo se je, da bomo posteljico potrebovali prej, kot smo mislil. Seveda bi bilo preveč enostavno, če bi samo skočili v trgovino, kupili posteljico, jo sestavili ter s tem zaključili projekt. Večinoma pri nas ne gre tako enostavno. Prvi razlog je ta, da nam je pohištvo v trgovinah le redko kdaj všeč in drugi razlog, da stanujemo na 35 kvadratnih metrih in če jih želimo maksimalno izkoristiti, mora biti veliko pohištva narejenega po meri.

Podobno je bilo pri iskanju otroške posteljice. Najprej nam nobena ni bila všeč in ko smo se končno odločili za eno, ta dimenzijsko ne bi šla v prostor, kamor je bila planirana. Pravzaprav smo nato ugotovili, da nam dimenzijsko nobena posteljica ne ustreza. Seveda je to pomenilo, da bom moral posteljico za našega otroka oblikovati sam. Kljub temu, da so moji dnevi prekratki in da mi vedno zmanjkuje časa, sem se na nek nači oblikovanja posteljice razveselil.

Če sem čisto iskren, moram povedati, da obožujem majhna stanovanja in majhne hiše. To pa zato, ker je za oblikovanje takšnih prostorov potrebno veliko kreativnosti. Lahko bi rekel, da mi je všeč če sem pri projektih, kot je notranje oblikovanje, čim bolj omejen s prostorom in tudi z denarjem. Takrat moram dobro razmisliti katera je najboljša rešitev, kar se tiče funkcionalnosti, izgleda in sredstev. Potopim se v svoje dosedanje izkušnje ter znanje in iščem najboljše kombinacije. Majhni prostori so mi všeč tudi zato, ker v njih ni prostora za nepotrebno kramo in sem mišljenja, da manj kvadratnih metrov, pomeni več življenja.

Posteljica, ki sem jo oblikoval, ima obliko hiške, kar jo lepo popestri in tudi doda k njeni funkciji. Prečka na vrhu postelje zelo dobro služi za obešanje igrač, njena koristnost pa se bo najbolj izkazala v poletnih dneh, ko bomo čez prečko napeli tančico in našega otroka obvarovali pred komarji. Če bomo čez prečko napeli nekaj kar ne prepušča svetlobe, bo posteljica dobila streho in se spremenila v pravo malo hiško. Kot kaže, naš otrok ni dobil le svoje prve posteljice, ampak tudi svojo prvo hiško.

Če bi dal takšno posteljico izdelati mizarju, bi nas prišla precej drago. Ocenjen strošek je bil okrog 500 €. To ceno mi je uspelo več kot razpoloviti s tem, da sem posteljico dal izdelati v Slovenijales Hobi program in nato še dodelati k mizarju. Na koncu sem jo sestavil sam. Končna cena posteljice je bila 215 €, kar se sliši bistveno bolje kot 500 €. Na posteljici ta trenutek manjka še ograjica, ki pa bo snemljiva in narejena iz lahke vezane plošče. Med fotografijami lahko vidite, kako bo posteljica izgledala, ko bo končana.

Poleg tega, da imamo za posteljico zelo malo prostora je njena postavitev takšna, da zablokira vrata omare in tudi otroka je nemogoče vzeti iz posteljice, brez da bi plazili po zakonski postelji. To sem rešil tako, da je posteljica na kolesih in da je vpeta na zakonsko posteljo, ki ji služi kot vodilo. Posteljico preprosto potegnemo ven in tudi potisnemo nazaj na njeno pozicijo.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj