Na vsebino

Direkt v čelo (18)

Šampon brez amoniaka?

Ja, to sem zadnjič prebral na nalepki enega od izdelkov, ki ga uporabljamo v domači kopalnici. Po pravici povedano, nisem vedel, da ponavadi šampon vsebuje amoniak in tudi zdaj ne bi, če ne bi ta napis na šamponu reklamiral, da pa ta izdelek tega nima.

Kaj hočem povedati?

Potrošniki večinoma nimamo pojma kaj uporabljamo v kozmetične namene, s čim peremo posodo oz. perilo in kaj konzumiramo, pojemo ali spijemo!

Šele, ko se začne proizvajalec hvaliti s tem, da neke (verjetno) škodljive substance v njegovem izdelku ni, se zavemo, da v vseh ostalih izdelkih (tudi v njegovih prejšnjih) pa te zadeve so.

Velikokrat se čudimo, da imamo neka pravila, določbe in odločbe, takšne in drugačne predpise in še vsega drugega povrhu. Radi rečemo, da smo bolj papeški od papeža.

Ampak, si predstavljate, da tega ne bi bilo? Človeški faktor - sla po dobičku oz. čim večjem zaslužku – je nenasiten. Tudi če proizvajalec ve, da je neka stvar škodljiva, jo bo v interesu lastne firme, povečanega dobička in zmanjšanja stroškov, kljub temu uporabil. Če se le da najti luknja v pravilih, regulacijah, pravnih tolmačenjih ali enostavno v kakršnihkoli napakah, ki so spregledale nevarnost uporabe snovi, bo to kljub vedenju, da te ne koristijo sočloveku in so v nekaterih primerih celo škodljive, uporabil brez najmanjše slabe vesti. V korist firme. V svojo korist.

Vsak od nas je neke vrste strokovnjak na svojem področju. Mogoče ne formalno, mogoče samo z izkušnjami, ki jih je pridobil z leti ali pa rad prebira strokovne članke, ki razlagajo o teh in onih zadevah, ali pa ga zadeve toliko zanimajo, da se sam nauči in celo preseže nekoga, ki je nekaj s tega področja študiral. Ni pa pričakovati, da bi vsi vedeli vse!

Opažam namreč, da moraš poleg svojega dela, obvladati tudi različne segmente poklicev, ki ti niso niti približno blizu. Moraš se vsaj malo razumeti v kanalizacijo in izvedbo le-te, ker, če nisi poleg, ko delajo, bodo naredili po svoje in ne tako, kot je prav. Enako velja za odvodnjavanje meteornih vod, ki ne predstavlja nobene težave, dokler ne dežuje, seveda!

Zakaj moram biti doma, ko polagajo inštalacijo za plin? Enostaven odgovor. Ko sem skočil v trgovino po pijačo, je bila rumena plinska cev ob hiši že postavljena tako, da si jo videl takoj, ko si pripeljal na dvorišče. Če bi jo »mojster« zamaknil za samo 20 cm, sploh ne bi bila vidna (so jo premaknili in zaračunali dodatno uro!).

Zakaj bi moral biti poleg, ko so zalivali tlake v kleti? Ker sem šele čez 3 dni, ko so odstranjevali lesen opaž – »foršalngo« - opazil, da nikjer ni zalito do konca.

Nobenega primera si nisem izmislil, kvečjemu bi jih lahko samo še nekaj naštel. In vsi ti primeri so nam vseeno nekoliko bližje, kot pa kemične sestavine v šamponu, milu, mehčalcu, pralnem prašku, deodorantu, gelu za lase, spodnjem perilu in vseh oblačilih, hrani in pijači.

Kaj pomenijo vse regulacije in pravila, če obstajajo ljudje, ki natanko vedo, kako to zakonito zaobiti? Kaj pomenijo odgovorne osebe, če za nepravilnosti ne odgovarjajo? Imate odgovor? Jaz ga namreč nimam.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj