Na vsebino

Zakaj je dobro igrati tenis?

Tenis je eden najbolj igranih športov na svetu, za kar je zaslužna predvsem razširjenost med rekreativci. Težko najdemo večje hotele ali resorte, ki nimajo svojega teniškega igrišča. Prav zato tenis igramo predvsem poleti, velikokrat pa tudi na dopustu.

Tenis prinaša številne fizične, kognitivne in socialne koristi za igralce vseh starosti. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen igralec, igranje tenisa pozitivno vpliva na razvoj in vzdrževanje motoričnih spretnosti ter možganskih funkcij, še posebej v poznejših letih življenja. Dr. Daniel Amen, psihiater, ki se ukvarja z raziskovanjem možganov, pravi, da igranje športov z loparji podaljšuje življenje, saj na tak način vplivamo na male možgane, ki skrbijo za koordinacijo gibov in misli. Poleg tega športi z loparji izboljšujejo reflekse in spodbujajo nenehno razmišljanje in oblikovanje strategije.

Ena izmed najlepših lastnosti tenisa je njegova vseživljenjska narava. Je eden redkih športov, ki ga lahko igramo skozi vse življenje. Svojo igro lahko namreč nenehno prilagajamo našim sposobnostim. Prav zato je primeren za starejše, ki želijo ostati fizično aktivni.

Pomemben del tenisa je tudi druženje in spoznavanje novih ljudi skozi igranje, različne dogodke in seveda turnirje različnih nivojev. Prav v to smer se bodo športi z loparjem verjetno razvijali v prihodnosti. Z vzponom pickleballa in padel tenisa, ki se igrata z manjšimi loparji in zahtevata manj tehničnega znanja, zanimanje za športe z loparji v smislu rekreacije strmo narašča. Ker se v zadnjem obdobju vse več začetnikov preizkuša v tenisu, je to odlična priložnost za igranje z različnimi partnerji, ki so na začetku svoje teniške poti. Prav tako namreč napredujemo najhitreje, obenem pa spoznavamo nove prijatelje.

Poleg fizičnih koristi tenis prinaša tudi dragocene lekcije za soočanje z izzivi. Igranje tenisa nas uči, da nikoli ne smemo odnehati in se posledično vedno borimo do konca. Nekaj pomembnih lekcij iz tenisa:

1. Vedno glej žogico. Fokus.
2. Vsak udarec je pomemben, vendar niso vsi udarci napadalni.
3. Vzdržljivost je ključna.
4. Izkoristi slabosti nasprotnika.
5. Dobra priprava predstavlja pol rezultata.
6. Realno identificiraj pomanjkljivosti in jih popravi.
7. Uživaj!

Vsem, ki še niso držali teniškega loparja v roki, priporočam, da se za začetek na igrišču pridružijo kakšnemu prijatelju, ki tenis že igra. Ker so začetki zaradi tehnične zahtevnosti udarcev in anticipacije žoge precej zahtevni, ne smete izgubiti volje. Vztrajajte, saj bo napredek prišel zelo hitro.

Avtor: Rok Željko.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj