Na vsebino

Županov pohod

Tudi letos so se 2. januarja člani konjerejskega društva Semič z konji podali preko Ponikev na Mirno goro. To je tako imenovani županov pohod, saj je bil pred 20-timi leti pobudnik takratni župan Janko Bukovec. Letos se ga je udeležilo 20 jezdecev.
Konjerejsko društvo Semič je bilo ustanovljeno leta 1998, na Blatniku pri Semiču ima postavljeno oskrbno točko za jezdece in konje. Koča stoji nad čudovito dolino po kateri teče potok, obdano z gozdom ( kakor v starih filmih-pravljica). Lepšega kraja konjerejci niso mogli izbrati. Sicer pa takšna koča in dolina pritiče tem lepim živalim.

Še ne tako dolgo nazaj, ko so kraje povezovale prašne makadamske ceste, so ljudje razdalje premagovali s konji. Z njimi so prevažali tovor, orali njive, vlekli tovor iz rudnikov, vozili vino, les, kamen in pošto. S konji se je človek vojskoval. Danes pa konje uporabljamo predvsem za šport in rekreacijo.

Ljubezni do živali se ne moreš naučiti, to imaš v sebi, v srcu, tudi konj je žival s srcem.
Konji, konji, čudovite živali. Kolikokrat sem jih v otroštvu objela v hlevu,se jim potožila, si v hudi zimi grela premražene roke na njihovem vratu, ko sva v snegu in mrazu z očetom iz gozda vlekla drva in panje in se stiskala k njim, ko sva še pred zoro na njivi z očetom orala.

Vesela sem da se je želja uresničila bratrancu stotniku belokranjske konjenice Milanu Plutu, ki je ob obisku starih staršev pri nas doma užival ob konjih in sanjal o njih. Že leta je lastnik črede konj. Prav tako je dolina v Rožnem dolu, kjer stoji Mlinarjeva domačija poleg potoka nekaj posebnega.

Dolina na Blatniku s konjerejsko postojanko je primerna za družinsko potepanje in igranje z otroki.
Priporočam obisk obeh dolin.

Vir: Dom na Mirni gori

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj