Na vsebino

Župani vložili predlog zakonskih sprememb za reševanje romskih vprašanj

Skupina 11 županov z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja je v četrtek v DZ vložila predloge sprememb zakonov za reševanje problematike otrok, tudi romskih, iz težavnih socialnih okolij skupaj z več kot 5000 podpisi volivcev, je za STA dejal novomeški župan Gregor Macedoni kot prvopodpisani pod zakonodajno pobudo.

Predlogi sprememb se nanašajo na področja socialne politike, trga dela, izobraževanja in vozniških dovoljenj. V občinah na omenjenih območjih namreč na terenu opažajo zahtevno problematiko otrok iz težavnih socialnih okolij, medtem ko za rešitev stanja nimajo sistemske podpore države.

Po predlogu sprememb zakona o socialnovarstvenih prejemkih socialna pomoč v primeru, če otrok ne obiskuje osnovne šole, ne bi bila več denarna. Enako bi veljalo v primeru zapadlih dolgov do javnih subjektov oz. države ali občine. Po predlogu sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih pa bi bil takrat, ko otrok ne hodi v šolo, v naravi izplačan otroški dodatek. Če otrok po osnovni šoli ne bi nadaljeval šolanja, bi se otroški dodatek zmanjšal za tretjino.

Zakon o urejanju trga dela bi s predlogom sprememb dopolnili s poenostavljenim izbrisom iz evidence brezposelnih po kršitvah obveznosti, s podaljšanjem najdaljše možne vključenosti posameznika v javna dela z dveh na štiri leta in z napotitvijo brezposelnega na delo.

Predlog spremenjenega zakona o voznikih pa kot pogoj za opravljanje vozniškega izpita določa devetletno obiskovanje osnovne šole in končani sedmi razred osnovnošolskega programa.

V skupini županov, ki se zavzema za omenjene spremembe, so župani Novega mesta, Krškega, Brežic, Črnomlja, Kočevja, Metlike, Ribnice, Semiča, Šentjerneja, Škocjana in Trebnjega. Podrobnosti bodo posredovali na izjavi, ki bo v sredo na Trgu republike pred DZ-jem.

Vir: STA, foto: DZ

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj