Na vsebino

Obudili spomin na prelomne medvojne dogodke

Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj je danes tradicionalno obeležilo spomin na dogodek iz leta 1941, ko so belokranjski partizani v noči iz 11. na 12. avgust, napadli vojaški vlak in italijansko stražo pri mostu na Vranovičih. Na ta dan, torej 11. avgusta, v Krajevni skupnosti Črnomelj praznujejo svoj praznik.

Dogodek pod vranoviškim mostom, ki je minil brez žrtev, ima posebno zgodovinsko težo, saj je šlo za prvi organiziran upor kasnejših partizanov proti okupatorju v Beli krajini. Slabo oboroženi mladi fantje so se po napadu umaknili v prvo bivališče belokranjskih partizanov na Miklarjih pri Bistrici. Tam so se jim pridružili tudi ostali aktivisti in nastali so zametki prve belokranjske čete, ki je bila 30. oktobra 1941 ustanovljena v Semiču.

Na krajši spominski slovesnosti je zbrane nagovorila predsednica sveta KS Črnomelj Jana Jerman, ki je povedala, da so dogodki na današnji dan leta 1941 pomenili pričatek boja za svobodo na ozemlju celotne Bele krajine in na koncu privedli tudi do tega, da je bil Črnomelj za kratek čas središče Slovenije, kjer so se postavili temelji današnje samostojne države. »Vedno znova se moramo spominjati in morda tudi opominjati na grozote vojne v upanju, da se nikoli več ne ponovijo na naših tleh. Ker če se samo malo ozremo čez naš prag, vidimo, da se človek še ni naučil dialoga brez orožja,« je pudarila Jerman in zbrane ob tej priložnosti povabila tudi na prireditev ob prazniku KS Črnomelj, ki bo potekala 2. septembra pod lipami na Gričku.

Pomen ohranjanja zgodovinskega spomina je poudaril tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek in napovedal, da bodo prihodnje leto, ko bo minilo 80 let od prvega zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) v Črnomlju, razglasili za leto domovine.

Za krajši kulturni program so z recitacijami ter glasbeno točko poskrbele Ljudmila Kocjan, Cvetka Aupič ter učenki Ana in Lara.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj