Na vsebino

Znani rezultati ocenjevanja vin v Semiču

Zaradi poslabšanja epidemičnih razmer so se morali v Semiču tradicionalnemu praznovanju jeseni in praznika vina letos odpovedati že drugič zapored. Kljub temu so člani tamkajšnjega društva vinogradnikov minuli konec tedna uspeli izpeljati ocenjevanje mladih vin.

V oceno so letos prejeli 197 vzorcev, kar je zaradi spomladanske pozebe, ki je uničila velik del letošnjega pridelka, precej manj kot minula leta. Prispele vzorce mladih vin so ocenile tri komisije pod vodstvom Andreja Bajuka, Ivanke Badovinac in Jureta Štalcarja, ki so zaradi različnih napak zavrnile skoraj 20 odstotkov prejetih vzorcev.

Naziv kletar leta, ki ga podeljujejo za najvišje povprečno število točk štirih ocenjenih vin, med katerimi morata biti metliška črnina in belokranjec PTP, je s povprečno oceno 17,39 letos prejela Vinska klet Lipec s Kala pri Semiču. Slednja se je razveselila tudi naziva šampion ocenjevanja, saj je njihov rumeni muškat prejel najvišjo oceno na ocenjevanju (18,20).

»Rezultati letošnjega ocenjevanja so pokazali, da so vina dobra, celo odlična. Resda je bila skoraj petina vzorcev izločenih, vendar je šlo za manjše napake, ki se jih da še vedno popraviti,« je povedal Ivan Bukovec, predsednik Društva vinogradnikov Semič. Bukovec ocenjuje, da je spomladanska pozeba ponekod na Semiškem oklestila tudi do dve tretjini letošnjega pridelka, pri nekaterih sortah, kot je denimo žametna črnina, pa je bil izpad kar 90-odstoten. Semiški vinogradniki kljub temu ostajajo optimistični, predvsem pa jih veseli dobro delo njihovih mladih članov.

Vse rezultate letošnjega ocenjevanja mladih vin v Semiču si lahko ogledate v spodnji priponki.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj