Na vsebino

Želijo si podjetij z visoko dodano vrednostjo

V semiški proizvodno-servisni coni (PSC) Vrtača, ki se razteza na slabih dvajsetih hektarih površine, trenutno posluje 14 podjetij, ki skupaj zaposlujejo okrog 360 ljudi. Cona obsega slabih 20 hektarjev zemljišč, od katerih je polovica komunalno opremljenih in ta zemljišča so tudi v celoti zasedena.

PSC Vrtača danes podjetjem omogoča ugodne pogoje za nastanek, rast in razvoj podjetij, kar posledično vpliva tudi na gospodarski razvoj najmanjše belokranjske občine. S stalnim urejanjem in dograjevanjem izboljšujejo pogoje za poslovanje obstoječih in novih gospodarskih subjektov. Vsak del cone se trudijo urediti celovito in s tem poskrbeti tudi za njen zunanji videz. V Semiču se zavedajo, da zaradi slabe cestne povezave in odmaknjenosti od strateških prometnic omenjeni poslovni prostor ni tako zanimiv, kot kje drugje v Sloveniji. Zato že vrsto let podjetnikom nudijo različne ugodnosti s katerimi želijo privabiti nove vlagatelje. Občina spodbuja razvoj gospodarstva preko lastnih javnih razpisov in preko različnih vlaganj. Lani so na območju cone preplastili del ceste in uredili pločnik do semiškega podjetja BKM, ki je decembra tam odprlo novo proizvodno halo, kamor so preselili del obstoječe proizvodnje.

Skladno z občinskim prostorskim načrtom je v coni na voljo še skoraj 10 hektarjev zemljišč, ki so v privatni lasti. Občina zemljišča postopoma odkupuje od fizičnih oseb, nato uredi gradbene parcele in jih preko javnega razpisa ponudi v odkup. Po občinskem prostorskem načrtu je obrtniška dejavnost možna v manjših površinah do 400 kvadratnih metrov tudi po vaseh. Če se pojavi potreba po dodatnih površinah, ima podjetje možnost selitve v PSC Vrtača. Kot pomembno ugodnost na občini izpostavljajo, da imajo podjetja že od leta 2010 možnost priključitve na širokopasovno omrežje.

»Prihodnji trajnostni razvoj bo še naprej usmerjen k znanju, podjetnosti in inovativnosti, povezovanju območja s sosednjimi regijami, usmerjen pa bo tudi v perspektivne panoge. Ustvariti želimo pogoje za podjetništvo in spodbujati inovativnost, ne le pri obstoječih podjetjih, ampak že pri osnovnošolcih. Vse navedeno podpira tudi razvoj produktov z visoko dodano vrednostjo,« pravi dr. Iva Konda s semiške občinske uprave.

V PSC Vrtača trenutno prevladujejo proizvodna podjetja, na občini pa si prizadevajo za ustrezno strukturo gospodarstva zlasti s spodbujanjem tehnološko zahtevnih dejavnosti, ki ne ogrožajo okolja in narave. Želijo si, da bi podjetja razvijala in tržila produkte z visoko dodano vrednostjo in tako prispevala k zmanjšanju brezposelnosti, gospodarski rasti ter posledično boljši kakovosti življenja občanov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj