Na vsebino

Zaključna ekskurzija po Beli krajini

V sredo, 25.maja, smo imeli učenci 4. razredov OŠ Semič in učenci 3. in 4. razreda podružnične šole Štrekljevec zaključno ekskurzijo na kateri smo občudovali naravno in kulturno dediščino domače pokrajine.

Iz Semiča smo se z avtobusom odpeljali proti Metliki, kjer smo si ogledali Slovenski gasilski muzej, ki nam ga je razkazala in predstavila kustosinja Petra Planinc. Krajši postanek smo naredili tudi na Jugorju, kjer smo se orientirali in povedali nekaj značilnosti tega dela Bela krajine.

Iz Metlike smo pot nadaljevali proti Črnomlju, si ogledali spomenik na Gričku ter si vzeli čas za malico in krajši počitek. Od tam smo se odpravili proti Vinici in si pod vodstvom gospe Metke Brozovič ogledali spominsko hišo Otona Župančiča ter se preizkusili v Župančičevih ugankah. Zatem smo se odpeljali v bližnje Sečje selo, na kmetijo Brozovič, kjer smo se preizkusili v pastirskih igrah ter opazovali domače živali. Osvežili smo se z domačim metinim sokom.

Naslednji postanek smo imeli v Adlešičih, kjer nam je nakdanja učiteljica ga. Marija Gregorič prikazala postopek izdelave domačega platna iz lanu. Predstavila nam je načine pridelave in obdelave lanu ter pripomočke s katerimi naredimo domače platno.

Zadnji postanek smo imeli ob reki Kolpi, na kopališču v Podzemlju, kjer smo si privoščili sladoled.

Preživeli smo lep dan in pridobili veliko novega in uporabnega znanja.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj