Na vsebino

Začetek prepovedi košnje na zaščitenih območjih zamaknjen

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v soglasju z Zavodom RS za varstvo narave začetek prepovedi košnje na območjih zaščitenih traviščnih habitatov metuljev letos zamaknilo s 15. junija na 25. junij.

Skladno z uredbo o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti, naravne ali druge omejitve ter Naturo 2000 iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 pri operaciji Traviščni habitati metuljev – MET, ki se izvaja v okviru intervencije Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila – biotska raznovrstnost in krajina (KOPOP-BK), košnja ni dovoljena od 15. junija do 15. septembra tekočega leta. Izjema je območje Ljubljanskega barja, kjer košnja ni dovoljena od 15. junija do 1. septembra.

"Zaradi obilice padavin v letošnji pomladi prihaja do razmočenosti terena, kar otežuje obdelavo površin. Košnja brez poškodb travne ruše in s tem traviščnega habitata namreč praktično ni mogoča," so zamik začetka prepovedi utemeljili na ministrstvu.

Izjema velja za vsa območja traviščnih habitatov metuljev, določena z omenjeno uredbo. Vpogled v evidenco teh območij je mogoč na javnem spletnem pregledovalniku grafičnih podatkov ministrstva TUKAJ.

Vir: MKGP

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj