Na vsebino

Vse dražja tudi pomoč na domu

Storitev pomoč na domu v črnomaljski občini izvaja Dom starejših občanov Črnomelj. Foto: A.R.
Storitev pomoč na domu v črnomaljski občini izvaja Dom starejših občanov Črnomelj. Foto: A.R.

Pomoč na domu je pomembna socialnovarstvena storitev, ki starejšim od 65 let in invalidom omogoča, da lahko čim dlje ostanejo v domačem okolju. Zaradi vse višjih stroškov dela in cen energentov se je ali pa se bo v kratkem podražila tudi pomoč na domu v skoraj vseh slovenskih občinah. S tem se poglabljajo stiske uporabnikov in občin, ki storitev sofinancirajo najmanj 50-odstotno. Odstotek določijo same glede na finančno moč občine in število uporabnikov.

Višje cene storitve pomoč na domu, ki jo v črnomaljski občini izvaja tamkajšnji dom starejših občanov, so na zadnji seji potrdili tudi črnomaljski občinski svetniki. Cena storitve ob delavnikih je v največji belokranjski občini po novem tako višja za dva evra in za uporabnike sedaj znaša 7,5 evra za uro. Dom starejših občanov Črnomelj je ob tem zaprosil tudi za izdajo soglasja k cenam pomoči družini na domu, ki bodo opravljene ob nedeljah, na dan državnega praznika in dela prostega dne. Za opravljeno delo v nedeljo tako cena za uporabnika znaša 10,5 evra za uro, na dan državnega praznika in dela prostega dne pa 11,25 evra na uro. V črnomaljski občini je sicer trenutno 45 uporabnikov storitve pomoč na domu. Dvig cene je pričakovati tudi v metliški občini, kjer cene omenjene storitve niso spreminjali od februarja 2019.

Razlike v ceni in s tem dostopnosti pomoči na domu so med občinami velike. V Ljubljani je denimo pomoč na domu med najcenejšimi v državi in ob delovnikih znaša 4,4 evra za uro. V Litiji treba odšteti 4,2 evra za uro pomoči ob delovnikih, v Trbovljah pa 8,7 evra.

Prav cena je največkrat poglavitna pri odločitvi uporabnika za pomoč na domu in o njenem obsegu. Za storitev se zdaj po podatkih ministrstva za solidarno prihodnost odloči le odstotek in pol upravičencev, zato je 30 let star zakon treba spremeniti. Z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi bi povečali nabor storitev v okviru pomoči na domu. Spremenili bi tudi način financiranja, da ne bi več tako obremenjeval občinskih proračunov. Poleg vse višjih stroškov pa se izvajalci pomoči na domu spopadajo tudi z vse hujšo kadrovsko stisko.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj