Na vsebino

Vlada v preverjanje seznama naložb v letošnjem načrtu razvojnih programov

Polycom Črnomelj
Polycom Črnomelj

Vlada želi v izogib morebitnim nezakonitostim pri izplačevanju proračunskih sredstev preveriti, ali so za projekte, ki bi se letos (so)financirali iz državnega proračuna, izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Zato je ministrstvom in vladnim službam naložila pripravo poročil o pravnih podlagah za uvrstitev projektov v letošnji načrt razvojnih programov.

Kot so zapisali v sporočilu po včerajšnji seji vlade, je vlada "z namenom čim boljšega pregleda nad trenutnim stanjem v javnih financah in učinkovite proračunske porabe" ministrstvom in vladnim službam naložila, da pripravijo poročilo o pravnih podlagah za uvrstitev projektov v letošnji načrt razvojnih programov. Vladni službi za zakonodajo in ministrstvom pa je vlada naložila, da pripravijo poročila o sprejetih podzakonskih predpisih in sklepih vlade v obdobju od 13. marca 2020 do 1. junija 2022.

Slednji so bili namreč po navedbah iz vladnega sporočila "uveljavljeni kljub opozorilu omenjene službe, da vsebina podzakonskega predpisa ali sklepa vlade nima pravne podlage v zakonu, ali pa pred sprejetjem mnenje službe vlade za zakonodajo ni bilo pridobljeno".

Prejšnja vlada Janeza Janše je sicer projekte v načrt razvojnih programov 2022-2025 dodajala še v zadnjih dneh svojega delovanja, tudi na dopisnih sejah. Med drugim je še 31. maja, v zadnjih urah pred sestopom z oblasti, na predlog takratnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v načrt razvojnih programov uvrstila še štiri projekte, za katere bi država porabila 3,5 milijona evrov regionalne razvojne pomoči. Med njimi je tudi tehnološka prilagoditev poslovne enote Polycom v Črnomlju in uvedba nove gospodarske dejavnosti družbe Polycom. Podjetje Polycom je Počivalšek obiskal devet dni pred volitvami.

Na seznamu projektov, uvrščenih v letošnji načrt razvojnih programov, sicer najdemo še postavitev sončne elektrarne MFE Kolpa Metlika, preureditev enote za demenco in prostorsko preureditev Doma starejših občanov Metlika na Mestnem trgu, gradnjo prizidka »Paviljon Breza« k Varstveno delovnem centru Črnomelj ter rušitev in novogradnjo dela objekta OŠ Loka.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj