Na vsebino

Vinomerski steljniki v jeseni

Steljniki sodijo med najbolj prepoznavne naravne značilnosti Bele krajine. Drugje po Sloveniji steljnikov običajno ne najdemo in so zato še toliko bolj pomembni za kulturno in biotsko raznovrstnost Bele krajine. Sestavljeni so iz brezovega gozda, borovcev ter podrastom stelje, rese in vrese. Zaradi specifičnih rastlin, ki rastejo na steljnikih, slednji ustvarjajo edinstveno biotsko okolje in raznovrstnost Bele krajine.

Pri steljnikih stelja in druge rastline običajno pokrivajo več kot 80 odstotkov tal. Drevesa s krošnjami pokrivajo manj kot 75 odstotkov površine. Vinomerski steljniki so navedeni v Naturi 2000 kot naravna dediščina in so zaščiteni. Običajno se stelja kosi enkrat letno. Nato se posuši in uporabi kot nastil za govedo, konje in druge domače živali. Na steljnikih so tudi različne gobe, metulji, žuželke, orhideje ter druge živali. Ko se stelja pokosi so sove pogosti obiskovalci. Številni ljudski običaji in tradicije v Beli krajini vključujejo steljnike.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
47
56
612
79
88
93
24
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj