Na vsebino

Vidu Kavčiču častna omemba na mednarodni kemijski olimpijadi

Z leve: Vid Kavčič, Patrik Žnidaršič, Simon Bukovšek in Jernej Birk. Foto: ZOTKS
Z leve: Vid Kavčič, Patrik Žnidaršič, Simon Bukovšek in Jernej Birk. Foto: ZOTKS

Slovenska ekipa dijakov je na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki jo je na daljavo gostila Japonska, dosegla odličen uspeh. Štirje slovenski tekmovalci, med katerimi je bil tudi Vid Kavčič, so v konkurenci več kot 300 tekmovalcev iz 79 držav osvojili tri odličja in častno omembo. Slednjo si je prislužil prav nekdanji dijak Gimnazije Črnomelj.

Slovenske barve so pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije zastopali štirje dijaki – Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj) in Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto). Žnidaršič in Bukovšek sta si s svojim znanjem priborila srebrni odličji, Birk bronasto odličje, Kavčič pa častno omembo. Dijake sta na tekmovanju vodila Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT).

Tekmovanje, ki ga je tokrat gostila Univerza Kindai v Osaki, je na daljavo potekalo na FKKT-ju. Pod strogim nadzorom iz Japonske in nadzorom nadzornikov v predavalnici so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Na kemijski olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 79 držav in šest držav opazovalk, skupaj pa 312 tekmovalcev.

Vir: MMC

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj