Na vsebino

9. maj - Dan zmage nad fašizmom in nacizmom

Današnji dan zavezniške države v drugi svetovni vojni slovesno praznujejo kot dan zmage nad fašizmom in nacizmom: 9. maja leta 1945 se je končala druga svetovna vojna. Trajala je 70 mesecev in je bila dotlej najstrahotnejša v zgodovini človeštva. Terjala je približno 55 milijonov človeških žrtev, 35 milijonov ranjenih in približno dva milijona pogrešanih.

Nikoli prej v zgodovini niso bile žrtve med civilnim prebivalstvom tako velike. Po poročilu komisije za vojno škodo v Sloveniji – objavljeno je bilo leta 1945 – je na našem ozemlju od leta 1941 do 45 življenje izgubilo nekaj manj kot 50.000 ljudi, toliko jih je bilo tudi ranjenih; zaprtih, izseljenih in interniranih, prisilno mobiliziranih ali odpeljanih na prisilno delo pa je bilo nekaj več kot 154.000 ljudi. Seveda navedeni podatki niso popolni.

Istega dne in leta (torej na današnji dan leta 1945) so partizanske enote vkorakale v slovensko prestolnico Ljubljano. To je bil konec nekajdnevnih hudih bojev 7. korpusa in 29. hercegovske udarne divizije jugoslovanske armade.

8. maja zvečer, torej le nekaj ur pred vkorakanjem partizanov v slovensko prestolnico, so Nemci zapustili ljubljansko radijsko postajo in jo pred tem delno onesposobili, vendar sta jo dežurna tehnika čez noč pripravila za prvo oddajo v svobodi. 9. maja dopoldne se je znova oglasila legendarna radijska kukavica in simbolično napovedala začetek sporeda »Radia svobodna Ljubljana«.

V spomin na 9. maj 1945 – 9. maj je tudi praznik glavnega mesta Slovenije – in na medvojni žičnati obroč okoli Ljubljane so leta 1957 začeli športno-rekreativno prireditev »Ob žici okupirane Ljubljane«, ki poteka odtlej vsako leto na Dan zmage. Imena so se do danes sicer spreminjala (Po poteh partizanske Ljubljane, Po poteh spominov in tovarištva), vendar sta tako njen rekreativni del – pohod, in tekmovalni del – tek posameznikov in štafet, vsakokrat množično obiskana.

Deveti maj je tudi »dan Evrope«, dan, ko Evropska unija praznuje začetek nastajanja. Na današnji dan leta 1950 se je namreč tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman v kontekstu sprave in zagotavljanja trajnega miru v povojni Evropi zavzel za organizirano interesno povezovanje evropskih držav. V Schumanovi deklaraciji vidi Evropa začetek integracijskega procesa, ki je pripeljal do današnje Evropske unnije. Predlagal je, naj Francija in Nemčija ter druge evropske države, ki jim je do tega, okrepijo sodelovanje na področju premoga in jekla ter za koordinacijo sodelovanja ustanovijo skupno telo. Schumanov načrt je bil uresničen leto pozneje, ko je bila ustanovljena »Evropska skupnost za premog in jeklo«, predhodnica današnje Evropske unije.

* na fotografiji: Svečani sprejem V. prekomorske brigade. Črnomelj, 17. april 1945. Z leve na prikolici Jurij Jaklič, nato Jože Strmec, spredaj Jeršin... Vir: Digitalna knjižnica Slovenije.

Vir: Radio Prvi

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj