Na vsebino

Včeraj potrjenih skupno 744 okužb, umrlo 35 ljudi

Včeraj je bilo opravljenih 2671 hitrih in PCR-testov. Potrjenih je bilo 744 okužb. Pozitivnih je bilo 31,1 odstotka PCR-izvidov in 17,5 odstotka izvidov hitrih testov. Skupno je delež pozitivnih znašal 27,9 odstotka.

Opravljenih je bilo 2041 PCR-testov, na katerih je bilo potrjenih 634 okužb in 630 hitrih antigenskih testov, s katerimi je bilo odkritih 110 okuženih.

V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 po zadnjih podatkih zdravi 1209 ljudi, kar je 36 več kot dan pred tem. 194 bolnikov potrebuje intenzivno nego, štirje več. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 38 ljudi.

V nedeljo je po podatkih vlade umrlo 35 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 2838.

Ob strogih preventivnih ukrepih odslej več možnosti za vadbo

Od danes lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj 50 kvadratov na osebo v posameznem prostoru. Vadba je v "mehurčkih" dovoljena tudi najboljšim mladim športnikom.

"V novem odloku je pri vadbi predviden le en posameznik, ki ga spremlja usposobljena oseba zaradi varnosti in pravilnejšega izvajanja vadbe. Več jih je lahko le, če ima vsak posameznik na voljo 50 kvadratnih metrov v posameznem prostoru ter pet metrov medosebne razdalje. Pri bazenih je prav tako treba zagotoviti 50 kvadratnih metrov na posameznika, zaradi zagotavljanja medsebojne razdalje pa je lahko zapolnjena vsaka druga proga," je za pojasnila generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona. V vadbenem prostoru, ki je manjši od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi največ ena oseba. "Več posameznikov je lahko pri vadbi le, če bi bila v posameznem prostoru družina," je še dodala Doupona. Prav tako za vstop v fitnese in druge športne objekte ni potreben negativni test na novi koronavirus, ki je sicer obvezen za obisk smučišč.

Na zadnji dan leta 2020 je bila sprejeta tudi odločitev, da lahko najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci vnovič trenirajo, vendar le v "mehurčkih". Trening mladincev in kadetov je tako dovoljen, le če poteka v zaprtih in fizično ločenih skupinah. Gre za približno 1000 športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov.

Prostovoljno hitro testiranje se seli v zdravstvene domove

V mnogih zdravstvenih domovih po državi bodo danes začeli izvajati prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Nekateri bodo testiranje izvajali na istem mestu, kot izvajajo PCR-teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih. Ob tem se nadaljuje tudi testiranje na petih mejnih prehodih s Hrvaško in na brniškem letališču.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo poudarila, da je hitro množično testiranje namenjeno posameznikom, ki niso bolni, so pa morda v zadnjem času imeli kak stik, ki jih skrbi. Po njenih navedbah se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven približno en odstotek testiranih.

V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo prostovoljno presejalno testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce Mestne občine Ljubljana izvajali v Športni dvorani Kodeljevo. Kot so sporočili, bo testiranje mogoče danes med 11. in 15. uro, sprejem bo mogoč do 14. ure.

V Novem mestu bodo testiranje izvajali danes, v sredo in petek v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, v Velenju pa na parkirišču Nujne medicinske pomoči pred Zdravstvenim domom Velenje. Zdravstveni dom Domžale brezplačno hitro testiranje organizira na več lokacijah, v Domžalah v športnem parku, v Mengšu, Lukovici in Moravčah pa v kulturnih domovih. Iz Zdravstvenega doma Logatec so sporočili, da bo testiranje potekalo od 10. do 16. ure v Športni dvorani v Logatcu.

Na Notranjskem bodo hitra testiranja izvajali v Cerknici, Sežani, Postojni in Ilirski Bistrici. V Sežani od danes dalje na covidni točki pred zdravstvenim domom. V Cerknici bodo testirati začeli v sredo, in sicer po sistemu drive-in na covidni točki pred zdravstvenim domom.

V Pomurju bo hitro testiranje potekalo v štirih zdravstvenih domovih. V Zdravstvenem domu Murska Sobota so testirati v zabojniku ob medicini dela začeli ob 9. uri. Testiranje bo potekalo do 17. ure. V prihodnjih dneh bodo hitra testiranja potekala še na Tišini in v Moravskih Toplicah. V Gornji Radgoni bodo v tamkajšnjem zdravstvenem domu začeli testirati danes popoldne, potekalo bodo med 15. in 19. uro. V Zdravstvenem domu Lendava se testiranja začenjajo v torek, prav tako v Ljutomeru – tam je ekipa danes namreč na terenu, ker opravljajo hitre teste v podjetjih.

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen po sporočilu SMS. "Če bi se izkazalo, da ste na testu pozitivni, se takoj izolirajte, pojdite domov s čim manj stikov, kot je mogoče. Ne uporabljajte javnega prevoza. Doma pokličite svojega izbranega zdravnika, ki vam bo odprl bolniški list," so ob tem prek uradnega profila na Twitterju sporočili z vlade. Za tiste s simptomi okužbe dihal pa ostajajo navodila enaka: poklicati svojega zdravnika in opraviti PCR-testiranje, je v nedeljo poudarila Magajnejeva.

Preventivno testiranje zaposlenih v zavodih in šolah

V torek se po skoraj treh mesecih učenja na daljavo v šole in v zavode znova vračajo učenci s posebnimi potrebami. Pred vrnitvijo na delovno mesto se bodo njihovi učitelji in zaposleni danes preventivno testirali. Testiranje ni obvezno, temveč priporočljivo, da bi se lahko čim varneje vrnili v prostore zavodov in šol. Testiranje bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju lahko opravili v zdravstvenih domovih po državi, nekateri zavodi pa bodo testiranje organizirali tudi na šolah. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo pojasnila, da "ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi druge šole, bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za preostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju".

Programi za otroke s posebnimi potrebami se sicer morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to sicer določilo 4. januar. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pa je 11. januar eden od mogočih datumov za vrnitev otrok v vrtce ter učencev prvega triletja osnovne šole spet v šolske klopi. Vračanje drugih učencev bo potekalo glede na epidemiološko sliko, pri čemer bo pomembna informacija o poteku in posledicah vračanja učencev s posebnimi potrebami.

Za prvo triado ter četrtim in petim razredom pa se bodo po navedbah ministrice v klopi vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Ob tem je tudi ministrica poudarila pomen preventivnega testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pripravljen bo tudi protokol glede testiranja.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj