Na vsebino

Včeraj potrjenih 357 okužb

Na praznični ponedeljek so opravili 1493 PCR-testov in odkrili 204 pozitivne, med 9760 hitrimi testi pa jih je 153 pokazalo na okužbo. Hitrih testiranj je bilo veliko predvsem med šolniki, pri mnogih so PCR-testi nato pokazali negativen izid.

Po podatkih Sledlinika covid-19 je bil delež pozitivnih med PCR-testi 13,7-odstoten, med hitrimi antigenskimi testi pa 1,6-odsoten. Upada tudi število aktivno okuženih ljudi, ki je trenutno na 14.437.

Hitri testi kazali na okužbe, PCR-testi ne

Včeraj se je pred današnjim poukom testiralo tudi veliko zaposlenih v šolah, saj so po več kot treh mesecih učence prve triade odšli v šolo tudi v regijah, v katerih so bile zdravstvene razmere slabše. Tudi na Goriškem, kjer so testirali 896 učiteljev in drugih delavcev in pet je bilo pozitivnih. Hitre teste sta po poročanju Mojce Dumančič za TV Slovenija opravljala novogoriški zdravstveni dom in zasebni zavod Medigros.

Zapleti pri izidih hitrih antigenskih testov pa so se pojavili v Dobravljah v občini Ajdovščina, kjer so med 70 zaposlenimi najprej potrdili kar 18 okužb, a so poznejši PCR-testi pri vseh izid ovrgli. Brise je jemal zasebni zavod Zdravje znanega kirurga Marka Bitenca. Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je povedal, da je ista ekipa hitre teste opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, veliko odstopanje, kar 15 odstotkov pozitivnih testov, pa so imeli le v Dobravljah. "Kar se tiče strokovnosti odvzema, mislim, da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je povedal Stopar. Zato je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

Naslednja pošiljka cepiva

Danes naj bi v Slovenijo prišla naslednja pošiljka cepiva proti covidu-19, in sicer 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Evropska unija je s tema proizvajalcema sklenila dogovor za dobavo dodatnih 300 milijonov odmerkov.

V petek naj bi v Sloveniji dobili še 9.600 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca. Skupno bo v Slovenijo februarja predvidoma prišlo 144.690 odmerkov.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporoča, da bi s tem cepivom cepili ljudi, stare med 18 in 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva.

Ne glede na to pa se cepljenje s tem cepivom priporoča za nepokretne osebe, saj je to cepivo stabilnejše in omogoča transport do mesta cepljenja, torej tudi cepljenje na domu.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj