Na vsebino

Včeraj 1772 potrjenih okužb

Včeraj je bilo po neuradnih podatkih ob 6604 testiranjih potrjenih 1772 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je bil tako 26,82-odstoten. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19. Število hospitaliziranih bolnikov je 1289, na intenzivni negi jih je 198.

Iz bolnišnice so v sredo odpustili 76 ljudi. Podatki, pridobljeni v sredo, so v primerjavi s torkom, ko je bilo opravljenih 7178 testiranj in potrjenih 2429 okužb, spodbudnejši.

Vlada bo danes odločala o nadaljnjih ukrepih. Glede na napovedi bo obravnavala tudi načrt sproščanja ukrepov za čas, ko bo epidemiološko stanje to omogočalo. Do tega, da bi se to zgodilo že danes, sta minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja svetovalne skupine Bojana Beović zadržana. V sredo popoldne je potekal sestanek ožjega dela vlade, na katerem so razpravljali o trenutnih epidemioloških razmerah. Posvečen je bil ukrepom, morebitnemu množičnemu testiranju in načrtom cepljenja. Med predlogi, o katerih so se pogovarjali, je tudi lestvica pogojev, pod katerimi se lahko posamezni ukrepi omilijo.

Beovićeva je v sredo opozorila, da mora biti kakršno koli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. "Z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja. Če pa se vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, je to seveda možno narediti," je dejala v sredo in pri tem navedla trgovine, ki so glede prenosa okužbe varnejše kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi.

Minister Gantar je ocenil, da pred večjim sproščenjem ukrepov potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Relevantni podatek in glavni kriterij za morebitno sproščanje je število zasedenih bolnišničnih postelj ter število bolnišničnih sprejemov in odpustov v domačo oskrbo, je povedal v sredo, preden se je vlada sestala s svetovalno skupino za covid-19, ki jo vodi Beovićeva.

"Trgovina ni vir žarišča okužb med prebivalci"

V trgovinski zbornici podpirajo prizadevanja za zajezitev širjenja koronavirusa med ljudmi, so pa prepričani, da ukrepi niso ciljno usmerjeni, s čimer se povzroča neutemeljena gospodarska škoda. Vlado so zato znova pozvali, da omogoči obratovanje prodajaln, pozvali pa so tudi k vključitvi ukrepov za pomoč trgovcem v sedmi protikoronski zakon.

Uradni podatki NIJZ-ja o deležu potrjenih primerov okužb kažejo, da dejavnosti, ki jih opravljajo člani TZS-ja, ki ne smejo obratovati, niso vir širjenja okužb. To potrjujejo tudi zadnji anketni podatki zbornice, saj je so v obdobju med 19. in 30. novembrom ugotovili celo upad okužb v trgovinah, in sicer z 1,9 na 1,4 odstotka. "Trgovina torej ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci," poudarjajo.

V Krškem in Novem mestu višje število okužb posledica okrepljenega testiranja

V zadnjih dneh se je močno povečalo število okužb z novim koronavirusom v Krškem in Novem mestu. V obeh občinah to pripisujejo zadnjemu okrepljenemu testiranju s hitrimi testi in ne novim žariščem. Okuženi v glavnini prebolevajo blažjo obliko bolezni.

Po besedah operativnega vodje novomeškega štaba civilne zaščite Gregorja Blažiča v Novem mestu ni posebnega novega žarišča, nenadna rast števila odkritih okužb pa je po njegovi oceni posledica povečanega testiranja oz. hitrega testiranja pri različnih delodajalcih. V novomeških podjetjih sicer ni večjih posebnosti zaradi okužb, razmere pa se umirjajo tudi v novomeškem domu starejših, je še dejal Blažič. V domu so v soboto vnovič omogočili obiske pri stanovalcih v beli coni. V rdeči coni imajo še 50 stanovalcev, medtem ko so jih imeli ob višku zadnjega vala približno 170.

Tudi v Krškem so po navedbah župana Mirana Stanka okrepili testiranje, to je povod za višje številke. V sedmih ali osmih podjetjih so odkrili več okuženih, ki sicer niso kazali posebnih bolezenskih znakov. Drugi razlog za porast števila okužb je po Stankovih besedah rast števila okuženih v domu starejših občanov, okužbe pa se širijo tudi v domačem okolju. Na srečo večina okuženih bolezen preboleva ob blažjih bolezenskih znakih. Umirjanje stanja pričakuje v približno treh tednih, je še dejal Stanko.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj