Na vsebino

V Zagozdacu obeležili praznik KS Stari trg ob Kolpi

Pred 82 leti so enote slovenskih partizanskih čet napadle okupatorsko italijansko postojanko, utrjeno v Starem trgu ob Kolpi. V spomin na ta dan praznujejo praznik tamkajšnje krajevne skupnosti. Letos so ga obeležili s prireditvijo v parku med staro šolo in cerkvijo v vasici Zagozdac. Zbrane sta nagovorila črnomaljski župan Andrej Kavšek in predsednica sveta KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala, ki je podrobeje predstavila izvedene projekte v minulem letu in načrte za letos. Njen zapis objavljamo v celoti:

Praznik krajevne skupnosti, praznik poguma, praznik žalosti, praznik spomina na tiste težke trenutke, kakršnih je bilo v zgodovini žal veliko in preveč. Med drugo svetovno vojno je veliko ljudi dalo svoja življenja za svobodo. Za tisto, česar danes pravzaprav ne znamo ceniti.

Kaj smo se iz zgodovine naučili? Bore malo ali nič. Zgodovina se vedno ponavlja v takšni ali drugačni obliki. Druga svetovna vojna je v slovensko tkivo še posebno globoko in trdo zarezala. Druga svetovna vojna je v Sloveniji pustila toliko ran, toliko globokih in grenkih spominov. Nekaj o tem smo slišali tekom današnjega kulturnega programa.

Danes je naš krajevni praznik. Časi so težki, a ni nemogoče kaj narediti, če le stopimo skupaj in znamo probleme pustiti za seboj. Če bomo znali predvsem delati in se ne spraševati, kdo drug bo nekaj naredil namesto nas. Tega ne bo.

Po pregledu predhodnega leta se je v naši krajevni skupnosti uredilo naslednje:

• vzdrževanje poti zaradi varovanja meje,

• prometni znaki in druge ureditve,

• urejanje kmetijskih zemljišč in kmetijske infrastrukture,

• ureditev lokalne ceste in odvodnjavanja v Sodevcih,

• Črnomaljske akcije – tri velike sadike dreves pri igrišču v Starem trgu,

• zamenjava ulične svetilke v Deskovi vasi in postavitev dodatne nove

• neprometna signalizacija – turistična in druga obvestilna signalizacija v skupni višini okoli 115.000 evrov,

• Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) je asfaltirala zadnjih 450 metrov regionalne ceste od križišča "pri Rokanu" proti Močilam (državna investicija).

Kaj bi bilo še potrebno urediti? Želja in načrtov je ogromno, a vse se ustavi pri denarju.

Zaradi varnosti krajanov je potrebno urediti zaščitno mrežo na odsekih ceste Radenci – Sodevci, omogočiti priklop na čistilno napravo v Radencih večjemu številu uporabnikov. Zaradi problemov z dostopom avtobusa razširiti vstop v Radence, da lažje pripeljejo otroke v CŠOD. Ceste so marsikje v krajevni skupnosti že dotrajane, tudi potrebe po javni razsvetljavi so. Da, potreb in želja je veliko.

V letošnjem letu so predvidene naslednje investicije:

• z DRSI je dogovorjeno, da dokončajo tankoslojne protidrsne prevleke v dolžini dveh kilometrov na regionalni cesti R3-658 od Tanče Gore proti Vrhgori (izvajanje junij ali julij),

• zaradi zmanjševanja sredstev za mejo v letu 2024, se bo lahko letos izvedla samo manjša obnova cest v vrednosti nekaj 10.000 evrov,

• če bodo rešena lastništva, bo obnovljena lokalna cesta v Sodevcih od hišnih številk 7 do 1a v dolžini 175 metrov. Če to ne bo izvedljivo, je namesto tega v načrtu ureditev parkirišča pri igrišču (dokumentacija je že pripravljena),

• za ureditev počivališča na Vidmu se izdeluje projektne dokumentacija. DRSI izvedbe v letu 2024 ne zagotavlja,

• sanacija luči na igrišču Stari trg ob Kolpi,

• premik prižigališč javne razsvetljave s transformacijskih postaj (Kot, Prelesje, Sodevci, Sred. Radenci, Kovača vas, Zagozdac, Gor. /Dol. Podgora); nove lokacije prižigališč (investicija vredna okoli 50.000 evrov).

Naj zaključimo z investicijami. Iskreno smo hvaležni mnogim delovnim in vztrajnim posameznikom, članom društev, ki s svojim delom pripomorejo k utripu in prepoznavnosti našega kraja.

Turistično društvo Poljanska dolina ob Kolpi, ki vsako leto organizira pohod po najjužnejši slovenski pešpoti v mesecu maju, letos že osemindvajseti. Skoraj 800 pohodnikov. Letos jih lahko še posebej pohvalimo, saj so imeli člani društva res veliko dela, da so po poplavah uredili mostičke, prehode in pot spet usposobili tako, da je primerna za vse generacije.

In seveda naše Polansko KTŠD Stari trg ob Kolpi, ki je, po dveh uspešnih projektih Čredniške poti in Uršek se druži, letos oddalo dva projekta Interreg (v sodelovanju s Hrvati). Naši mladi folklorniki pa so bili tudi uspešni na reviji folklornih skupin Ringaraja 2024, saj so prejeli srebrno priznanje.

V dolini imamo tudi gasilska društva, mimo katerih ne moremo, saj nikoli ne vemo kdaj jih bomo potrebovali. Kadar gori so prvi, pri poplavah brez njihovega znanja, požrtvovalnosti ne moremo, pri oskrbi s pitno vodo in še kje. Lani je Prostovoljno gasilsko društvo Radenci slovesno prevzelo obnovljeno gasilsko vozilo. Z novimi potrebami, ki jih prinaša sodobna oprema pa se soočajo tudi gasilci v Starem trgu. Obstoječi gasilski dom ne zmore več zagotavljati ustrezne podpore in varnosti, zato je dozidava nujna in ključna za delovanje. Letos pričakujemo, da se gradnja prične. Ne smemo pa pozabiti tudi na našo gasilsko mladino - naše gasilke pionirke, ki so se jeseni udeležile državnega prvenstva in zasedle 4. mesto.

V letošnjem letu sta občinsko priznanje prejela dva športnika. Maj Butala kot perspektivni mladi športnik za izjemne športne uspehe v lokostrelstvu in Jurij Kure za vrhunske rezultate in zmagovalne dosežke v paranamiznem tenisu.

Ne, nismo še končali z uspehi. V Poljanski dolini imamo tudi dobre čebelarje. Igor Kobe iz Radencev je prejel priznanje za najbolje ocenjen gozdni med.

Zahvala prav vsem za podporo, sodelovanje, prijateljstvo, ideje, pobude in vesela sem, da smo vse to skupaj delili in ustvarjali ter z veseljem povedali od kod smo doma.

Še nekaj misli ob letošnjem letu domovine … Svojo domovino poznamo kakor poznamo obraz svoje matere. Domače so nam njene vse gube in gubice, poteze veselja in sreče, brazde bridkosti in skrbi. Nenehno se privijamo k njej, ker nam je mil občutek topline in varnosti, ki nam ga daje.

Ob krajevnem prazniku iskreno čestitam in se za dobro sodelovanje zahvaljujem članom in članici sveta KS Stari trg ob Kolpi ter vsem vam, spoštovani krajani in krajanke.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj