Na vsebino

V Metliki bogatejši za nov defibrilator

Bolezni srca in ožilja so že vrsto let na prvem mestu med vzroki obolevnosti in smrtnosti v razvitem svetu. Pomemben prispevek k boljšemu preživetju bolnikov s srčnim zastojem prinaša tudi uvedba avtomatskih in polavtomatskih električnih defibrilatorjev (AED) na javnih mestih, kjer se pričakuje, da se bo zgodil vsaj en zastoj srca v obdobju dveh let.

Pravočasni temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja so najpomembnejši za morebitno preživetje v primeru srčnega zastoja. Območno združenje Rdečega križa Metlika je zato v sodelovanju z Občino Metlika in Lekarno Metlika - Dolenjske lekarne, danes v uporabo predalo nov defibrilator, ki je nameščen pri vhodu v lekarno v Metliki. Gre za 26. javno dostopen defibrilator v metliški občini, ki ga uporabljamo ob zastoju srca.

Ob tej priložnosti so člani ekipe prve pomoči OŠ Metlika v sodelovanju z reševalcem Žanom iz Zdravstvenega doma Metlika za obiskovalce in učence izvedli tudi prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja. Sam aparat namreč ni dovolj, pomembno ga je znati tudi pravilno uporabljati. Zato člani ekipe prve pomoči Rdečega križa Metlika organizirajo delavnice prikaza temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja po celotni metliški občini, natančneje pri gasilskih domovih, ker je nameščenih največ defibrilatorjev, so še sporočili iz Rdečega križa Metlika.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj