Na vsebino

V Livarju lani rekordno

Livar v Črnomlju. Foto: A.R.
Livar v Črnomlju. Foto: A.R.

V Livarju, ki ima svoji proizvodni enoti livarne in mehanske obdelave tudi v Črnomlju, so v lanskem letu zabeležili zgodovinsko najvišji obseg prodaje. Poslovni prihodki so znašali 67 milijonov evrov, kar predstavlja 22-odstotno rast glede na predhodno leto. Čisti dobiček je znašal 2,6 milijona evrov, s čimer so za 90 odstotkov presegli poslovni rezultat predhodnega leta. Poslovni rezultat pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je znašal 4,7 milijona evrov. Sredstva družbe so se povečala na 22,8 milijona evrov, od tega kapital na 13,8 milijona evrov, kar prestavlja 27-odstotno rast glede na predhodno leto. Finančne obveznosti so se medtem znižale za 11 odstotkov in so ob zaključku lanskega leta znašale 9,5 milijona evrov.

Odličen poslovni rezultat so dosegli kljub zahtevnim zunanjim okoliščinam in nepredvidljivo tržno situacijo. Po uspešni prilagoditvi razmeram, ki jih je narekovala epidemija, je nato od spomladi dalje na poslovanje družbe vplivala zlasti skokovita rast cen surovin in energentov, kar je med drugim posledica vojne v Ukrajini.

»V finančnem pogledu je poslovno leto 2022 zaznamovala visoka rast prihodkov, nadaljnja krepitev našega finančnega položaja in povečanje poslovnega dobička. Na osnovi reorganizacije prodajnega portfelja in krepitve deleža mehansko obdelanih ulitkov z višjo dodano vrednostjo smo ob rastočih prodajnih cenah dosegli zgodovinsko najvišji obseg prodaje,« je povedal predsednik uprave Livarja dr. Rok Rozman.

Leta 2020 se je največja livarna železnih litin v Sloveniji znašla v prisilni poravnavi, ki je bila zaključena s prestrukturiranjem družbe ob koncu predlanskega leta, ko so uspešno zaključili finančno sanacijo in hkrati dobili nove lastnike. Večinska lastnika sta postala finančna upnika Alpha Credit Solutions iz skupine Anacap Financial Partners in ECP Tactical Opportunities, ki sodeluje z Anacap.

Kljub negotovim razmeram na globalnem trgu, so si v družbi, kjer več kot 80 odstotkov celotne prodaje ustvarijo v tujini, tudi za letošnje leto zastavili ambiciozne cilje. Ker želijo postati prva izbira svojih strateških kupcev za ulitke, obdelavo in montažo, so sprejeli strateški načrt Roadmap 2025, v katerem so v ospredje postavili načela trajnostnega razvoja. Pri tem izpostavljajo zlasti dobro sobivanje družbe z lokalnim okoljem, zato to področje uvrščajo med svoje strateške cilje. Doseči nameravajo stabilen obseg proizvodnje 35 tisoč ton letno ter postati tehnološko in strokovno visoko učinkovito podjetje. Letos bodo namenili tudi 3,5 milijona evrov v urejanje, obnovo ali nabavo strojne opreme in zunanje podobe ter investirali v zmanjšanje vpliva na okolje in izpolnjevanje zakonskih zahtev.

»Nepredvidljiva tržna in družbena situacija nakazuje relativno visoko stopnjo negotovosti na trgu livarskih izdelkov, čemur smo se prilagodili z dinamičnim konceptom planiranja. V finančnem pogledu načrtujemo stabilno raven prodaje in prihodkov na nivoju preteklega leta, dobičkonosnost bo pogojena predvsem s stanjem na energetskem trgu, s procesi optimizacije in zelenega prehoda pa se nadejamo nižjih operativnih stroškov in nadaljnjega zviševanja dodane vrednosti,« je še dejal predsednik uprave Rok Rozman.

Livar kot največja livarna v Sloveniji na dveh lokacijah in treh proizvodnih enot skupno zaposluje 600 ljudi, od tega 350 v Črnomlju, kjer ves čas nudijo nove zaposlitve, o čemer bomo podrobneje še poročali.

Osnovna dejavnost družbe, ki bo prihodnje leto praznovala 70 let delovanja, je proizvodnja in obdelava ulitkov iz sive in nodularne litine. Letno izdelajo 6,3 milijonov ulitkov in tri tisoč različnih kosov. V letu 2022 so proizvedli 30 tisoč ton izdelkov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj