Na vsebino

V Gornjem Suhorju obeležili dan slovensko-britanskega prijateljstva (foto in video)

Foto: Jani Pavlin
Foto: Jani Pavlin

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler sta danes v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer je leta 1945 strmoglavil bombnik z britansko posadko, obeležili dan slovensko-britanskega prijateljstva. Na dogodku, ki se ga je udeležil tudi minister za obrambo Marjan Šarec, so se dotaknili tudi vojne v Ukrajini.

Kot slavnostni govornici sta predsednica Pirc Musar in veleposlanica Sadler izpostavili pomen neprecenljivega medsebojnega prijateljstva, ki je bilo stkano v najtežjih trenutkih, enako pa je poudaril črnomaljski župan Andrej Kavšek. Del britanske posadke so namreč domačini in slovenski partizani po strmoglavljenju letala rešili pred okupatorji. »Prijateljstvo je dragocena stvar. Prijateljstvo ni samoumevno, ampak ga je potrebno negovati, zanj skrbeti, mu dajati pozornost, sicer se lahko v svoji krhkosti hitro zlomi. A če se držimo povezanosti in sodelovanja, postane ta naveza polna zaupanja in podpore. Tako dobimo trdno prijateljstvo. In tako se je stkalo tudi med slovenskim in britanskim narodom. Zgodovinski dogodki so nas povezali, danes pa z medsebojnim spoštovanjem to prijateljstvo ponosno negujemo in razvijamo,« je izpostavil župan in se v nagovoru tudi iskreno zahvalil vaščanom Gornjega Suhorja pri Vinici za gostoljubje, ki ga vedno nudijo ob slovesnosti.

Vsi trije govorniki so ob tem v luči vojne v Ukrajini ocenili, da so zavezništva, podobna tistim, ki so jih sklenili med drugo svetovno vojno, pomembna tudi danes.

Dan slovensko-britanskega prijateljstva, ki so ga v Beli krajini pripravili petič, so označili za pomemben opomnik ohranjanja in krepitve tega prijateljstva, Kavšek pa je ob tem izrazil željo, da bi v Gornjem Suhorju ob enem tovrstnih srečanj gostili tudi novega britanskega kralja.

Sadler je poudarila, da je dan slovensko-britanskega prijateljstva opomnik na stoletja prijateljstva, zavezništva in moči človeškega duha. Ocenila je tudi, da so v času ruske invazije v Ukrajini zavezništva spet v ospredju, in da Slovenijo ter Veliko Britanijo povezujejo še številne druge povezave.

Tudi Pirc Musar je poudarila pomen ohranjanja spomina na čas in dejanja, ko so se stkale neprecenljive in večne vezi. Opozorila je tudi na aktualne dogodke v Ukrajini in pomen sodelovanja v zvezi Nato. Med drugim je zaželela mir vsem narodom, še posebej ukrajinskemu. »Slovenija in Združeno kraljestvo sta prijateljski in zavezniški državi, ki ju povezujejo skupna evropska dediščina, skupne vrednote in načela demokracije, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava ter skupnega reševanja globalnih izzivov,« je dejala in dodala, da bogatemu in razvejanemu prijateljstvu med Slovenijo in Združenim kraljestvom posebno žlahtnost daje tudi področje kulture in umetnosti.

Letošnjo slovesnost je sicer zaznamovalo tudi nedavno kronanje britanskega kralja Karla III.

Slovenska predsednica in britanska veleposlanica sta danes tudi položili venca pred leta 2018 postavljeno spominsko ploščo devetim članom posadke zavezniškega bombnika B 24 Liberator VI, ki je 31. marca 1945 strmoglavil pri Gornjem Suhorju.

Bombnik je sodeloval pri napadu britanskih in ameriških bombnikov na letališča, železniška križišča in tovarne v avstrijskem Gradcu na velikonočno soboto. V nemškem obrambnem protinapadu je bil zadet, dokončno pa ga je z zadetkom v rezervoar z gorivom onesposobil nemški lovec, ki ga je dohitel nekje nad Celjem.

Bombnik se je spremenil v letečo baklo. S padali je izskočilo pet članov posadke, za ostale je bilo prepozno. Strmoglavili so na Puhkovo njivo na Plazu v Beli krajini. Letalo je pri padcu oplazilo bližnjo hišo in jo močno poškodovalo. Štirje padalci, ki so jih našli domačini oz. partizani, so preživeli, peti, ki je bil huje poškodovan, je nato umrl v partizanski bolnišnici. Preživela četverica je 2. aprila 1945 v svojo bazo odletela s partizanskega letališča Krasinec v Beli krajini, umrle letalce pa so cerkveno pokopali v Vojni vasi.

Program slovesnosti, ki jo je povezoval Tadej Fink, so oblikovali otroška folklorna skupina Dragatuš z mladimi godci ter učenke in učenci OŠ Dragatuš, nastopili pa so tudi glasbeniki Policijskega orkestra. Posebej za to priložnost so skupni glasbeni program pripravili glasbeniki Orkestra Slovenske vojske in britanskega vojaškega orkestra.

V počastitev dneva slovensko-britanskega prijateljstva je bil načrtovan tudi poseben prelet letal Slovenske vojske in letal akrobatske skupine britanskih zračnih sil Red Arrows, ki so v soboto sodelovali na slovesnosti ob kronanju kralja Karla III. in kraljice Camille, vendar ga zaradi slabih vremenskih razmer niso izvedli.

Na dogodku so nastopili učenci OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, ki so ob tem zapisali:

V ponedeljek, 9. 5. 2023 dopoldne, smo pevci ljudskih pesmi nastopili na slovesnosti ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva. Dvoglasno smo zapele pesem Lipica ob spremljavi opreklja. Na slovesnosti so bile tudi prisotne pomembne osebe: župan občine Črnomelj g. Andrej Kavšek, britanska veleposlanica Tiffany Sadler, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar itd. Pevke smo se nastopa zelo razveselile, ker vsak pa ne poje in nastopa pred predsednico države. Zelo smo se potrudile in lepo zapele. Po nastopu smo se še fotografirale s predsednico države in bile na to zelo ponosne. Na koncu slovesnosti so nas pogostili z rogljički, sokom in pecivom.
V programu slovesnosti je bil načrtovan tudi prelet letal, pa ga zaradi slabega vremena ni bilo. Kljub temu, da nas je na slovesnosti zeblo in da preleta letal, ki smo ga vsi čakali, ni bilo, smo ponosne, da smo lahko na tej slovesnosti sodelovale. Bilo je lepo. Upam, da bomo drugo leto spet pele na slovesnosti. In da bo takrat lepše vreme in bomo končno videli prelet letal.

Rebeka Kopač

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj