Na vsebino

V Črnomlju bodo potrebne nadomestne volitve

Henček Kosec, foto: Občina Črnomelj
Henček Kosec, foto: Občina Črnomelj

Potem ko je Henček Kosec iz Lokev pri Črnomlju, predstavnik romske skupnosti v črnomaljskem občinskem svetu, že pred predobravnavnim narokom po pogajanjih s tožilstvom na novomeškem okrožnem sodišču priznal preprodajo prepovedanih drog na območju Bele krajine, je tudi uradno postalo jasno, da bodo morali v največji belokranjski občini izpeljati nadomestne volitve. V skladu z zakonom o lokalni samoupravi namreč članu občinskega sveta županu in podžupanu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. Na Občini Črnomelj bodo tako stekli vsi potrebni postopki za predčasne volitve za nadomestnega člana sveta, predstavnika romske skupnosti.

48-letni Kosec je bil na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 za romskega občinskega svetnika izvoljen že drugič, v svetniških klopeh pa je bil opažen zelo redko. Sodišče mu je po priznanju krivde prisodilo leto in devet mesecev zapora, njegovi 45-letni ženi Jovanki pa leto dni. Zakonca naj bi nečedne posle opravljala v navezi s 46-letnim Nikolo Petkovičem iz Metlike, ki že več kot pol leta sedi v priporu, vendar krivde ne priznava.

Policisti so bili zakoncema Kosec na sledi od začetka februarja do prve polovice julija lani. V tem času so zabeležili več preprodaj droge, predvsem heroina, kokaina in konoplje. Nezakonite posle so možje postave prekinili lanskega oktobra. Med hišno preiskavo so pri Koscu zasegli pištolo, konopljo in več mobilnih telefonov. Podobno tudi na naslovu bivanja Petkoviča.

Koščeva sta bila sicer v preteklosti že večkrat kaznovana: on zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, povzročitve splošne nevarnosti in groženj, ona zaradi lahke telesne poškodbe, zatajitve in poškodovanja tuje stvari. Oba sta z drogo prekupčevala v času pogojnih kazni.

Vir: Slovenske novice

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj